Jarnjak i Macek satima u USKOK-u o crnim fondovima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Visoki HDZ-ovi dužnosnici Ivan Jarnjak i Ratko Macek u srijedu su pred USKOK-om iznijeli svoje obrane u istrazi afere Fimi-media. Jarnjak je obranu iznosio više od cetiri sata, a Macek je u sjedištu USKOK-a proveo gotovo tri i pol sata.

Ni jedan ni drugi nisu željeli komentirati novinarima posjet sjedištu USKOK-a. Umjesto njih, izjave su dali njihovi odvjetnici Petar Pavkovic i Tihomir Rubeša.

- Iznijeli smo obranu i odgovarali na sva pitanja tužiteljstva, rekao je Jarnjakov branitelj Pavkovic. O Jarnjakovom dnevniku u kojem je bivši glavni tajnik HDZ-a godinama bilježio zbivanja iz svoje politicke karijere, Pavkovic nije želio govoriti.

Ni Macekov odvjetnik Tihomir Rubeša nije bio rjecitiji. Kratko je kazao da je Macek iznio obranu i da je odgovarao na pitanja, a na izricit novinarski upit je li porekao krivnju Rubeša je porucio: "Sve sam vam rekao, sve sam vam rekao!".

Jarnjak i Macek su obuhvaceni posljednjim proširenjem istrage u aferi "Fimi-media" u kojoj je zbog crnih fondova okrivljena i Hrvatska demokratska zajednica.

USKOK istražnim nalogom tereti Ivu Sanadera da je povezao više osoba, medu kojima su Mladen Barišic, Nevenka Jurak, Ivan Jarnjak, Ratko Macek i Branka Pavoševic, da bi pribavili ilegalna sredstva za financiranje HDZ-a. HDZ-u je zato i blokirana zgrada središnjice u Zagrebu.

Pritom je, smatraju u USKOK-u, Maceku, Jarnjaku i Pavoševic Sanader prikazao da ce se prikupljeni novac koristiti iskljucivo za stranacke potrebe. Maceka i Jarnjaka se tereti da su, po Sanaderovom nalogu, glavnoj stranackoj blagajnici Branki Pavoševic naložili da odredene donacije stranci ne evidentira u poslovnim knjigama.

Punjenje crnih stranackih fondova trajalo je od konca 2003. do srpnja 2009. godine, a potrošnja tih sredstava od travnja 2004. pa opet do srpnja 2009. godine. Jarnjak je bio glavni tajnik stranke veci dio tog razdoblja, a Macek glasnogovornik, ali i direktor nacionalnih izbornih kampanja.

Jarnjaka i Maceka bivša racunovotkinja stranke tereti i da su osobno donosili novac u stranku te da je po njihovom nalogu isplacivala odredene iznose. Macek joj je, ustvrdila je Pavoševic USKOK-u, cak i naložio da umanji službene iznose potrošnje u kampanji.

Sumnja se da su nalagali isplate
Prema stavu uskockih tužitelja, HDZ u svojim poslovnim knjigama nije evidentirao najmanje osam milijuna kuna anonimnih donacija, a na raspolaganju u crnom fondu stranka je imala 30 milijuna kuna, što iz donacija, što iz poslovanja Fimi-medije. Taj novac je potrošen za podmirivanje razlicitih troškova, a u USKOK-u sumnjaju da su pojedine isplate Branki Pavoševic nalagali Sanader, Barišic, Macek i Jarnjak.


Podijeli: Facebook Twiter