Ovršitelji ce moci uci u svaki stan, i nocu!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo pravosuda je do sada imenovalo 71 javnog ovršitelja, medu kojima su tri u Puli, koji ce od 1. sijecnja, kad na snagu stupi Zakon o javnim ovršiteljima, moci ulaziti u stanove gradana, pretraživati i zatražiti podatke o njihovoj imovini od svih državnih tijela, kao i osobni broj od Porezne uprave, a sve u svrhu provedbe ovrhe.

Osim nekretnina i pokretnina, ovršitelj ce smjeti pretražiti i odjecu koju dužnik ima na sebi, a moci ce, ali uz pratnju policije i dva svjedoka, nakon odobrenja suda, ulaziti u zakljucane prostorije i plijeniti imovinu i kad vlasnik stana nije prisutan.

Ministarstvo je ovršitelje odabralo na natjecaju, a nakon što polože prisegu pred predsjednikom Vrhovnog suda, njihova imena postat ce javna. Zasad popis ovršitelja nemaju ni na Opcinskom sudu u Puli.

Upozorenja strucnjaka

Brojni su politicari i pravni strucnjaci upozorili na opasnosti koje bi mogao donijeti novi zakon, a koji je po mišljenju HHO-a u nekim odredbama i neustavan. Sporno je, kažu neki, što ce novac od dražbe imovine dužnika ovršitelji prvo uplacivati na svoj poseban racun, a tek zatim vjerovniku, dok za mogucu štetu jamce tek svojom imovinom, a država ne preuzima odgovornost.

Novi je zakon, tvrde kriticari, samo dodatak na postojeci Ovršni zakon koji je, zbog nedorecenosti i ucestalih propusta institucija, vec tisuce gradana doveo do ruba gladi jer su im protivno zakonu skidana citava primanja, a Fina racune blokirala cak i kad je rijec o zašticenom dohotku, poput socijalnih pomoci, porodiljinih naknada ili djecjim doplacima.

Upozorila je na to i predsjednica Društva za zaštitu potrošaca Jadranka Kolarevic koja smatra da je država obrnula redoslijed rješavanja problema, i to na štetu najmanjih dužnika - gradana i malih poduzetnika i obrtnika.

- Nitko ne osporava da dugove treba vratiti, a potraživanja naplatiti, no država bi trebala krenuti od A prema Ž, a ne obrnuto. Prvo se ureduju likvidnost, gospodarstvo, zaposlenost, a ne može se krenuti s represijom nad najslabijima kojima je egzistencija ugrožena.

Pljenidba imovine gradana nastupa tek kad više ne postoje sredstva na bankovnom racunu, a što cete uzeti onome tko nema ništa, ni novac ni posao, zar krevet na kojem spava ili stolicu. To je citav apsurd, trebalo je pokrenuti zakon o osobnom stecaju koji postoji svugdje u Europi, kazala je Kolarevic.

Ministarstvo: Nužno za rasterecenje sudstva

Javni ovršitelji prema novom zakonu nemaju vece ovlasti on onih koje sada imaju sudski ovršitelji, napominju iz Ministarstva pravosuda te navode da je zakon nužan da bi se rasteretilo sudstvo koje je prekapacitirano ovršnim predmetima.

No uvodenje javnih ovršitelja bio je jedan od uvjeta EU-a u poglavlju 23. Trenutno je u ocevidniku nekretnina i pokretnina koje se prodaju u ovršnom postupku evidentirano 856 nekretnina i 11 pokretnina.

Nadležni isticu da ovršitelji nemaju šerifske ovlasti, nisu istjerivaci dugova, vec osobe s pravnim fakultetom, položenim pravosudnim i posebnim javnoovršiteljskim ispitom, dostojne javnog povjerenja za obavljanje ovog poziva, ciji ce rad kontrolirati i po potrebi sankcionirati komora javnih ovršitelja (koja još nije osnovana), Ministarstvo pravosuda te sudovi.

- Važno je naglasiti da je javni ovršitelj pri provedbi ovrhe dužan paziti na dostojanstvo ovršenika te na to da ovrha bude što manje nepovoljna. Javnog ovršitelja kao osobu na koju su prenesene javne ovlasti može se na neki nacin smatrati produženom rukom suda, no on to ipak nije jer mu je potrebno odobrenje suda za provodenje ovrhe neradnim danom ili nocu, buduci da se ovrha provodi radnim danom i danju, odgovorili su iz Ministarstva pravosuda.

Dodaju da se za sve ovršne radnje u stanu potrebno odobrenje opcinskog suda na cijem se podrucju provodi ovrha, ali bez navodenja datuma kada ce se ovrha provesti. (Maša JERIN)

ŠTO SVE OVRŠITELJI SMIJU

- Ulaziti u stanove gradana, kad su vlasnici prisutni, bez najave

- Dolaziti i nocu, ali samo uz dopuštenje suda

- Ulaziti i u zakljucane prostorije bez vlasnika, uz policiju i dva svjedoka,uz dopuštenje suda

- Pretresati odjecu i stan dužnika

- Pretraživati i tražiti podatke o imovini od Porezne uprave i drugih institucija

ŠTO OVRŠITELJI NE SMIJU UZETI

- Medalje i proteze invalida

- Stoku od poljoprivrednika

- Hladnjak i štednjak

- Odjecu i posteljinu

- Isprave i fotografije

CIJELI TEKST PROCITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD SRIJEDE.


Podijeli: Facebook Twiter