Odbijene Boljkovceve žalbe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izvanraspravno vijece zagrebackog Županijskog suda u utorak je odbilo žalbe Josipa Boljkovca na odluke o pokretanju istrage i odredivanju pritvora zbog sumnje da je zapovjedno odgovoran za likvidaciju 21 civila u svibnju 1945. na karlovackom podrucju.

Obje Boljkovceve žalbe odbijene su kao neosnovane, doznaje se od glasnogovornika Županijskog suda Krešimira Devcica.

No, iako su odluka o provodenju istrage i jednomjesecnom pritvoru rješenjem izvanraspravnog vijeca postale pravomocne, Boljkovcev branitelj Anto Nobilo najavio je podnošenje ustavne tužbe jer je odluke, tvrdi, donijelo nenadležno tijelo.

Obrana, naime, smatra da se kazneni progon Boljkovca trebao voditi po odredbama novog umjesto starog Zakona o kaznenom postupku.

"Iz toga proizlazi da odluke o pritvoru nije smio donijeti istražni sudac, vec sudac istrage, odnosno da je istragu trebalo voditi Državno odvjetništvo, a ne sud", izjavio je Hini Nobilo, koji odluku izvanraspravnog vijeca još nije službeno primio.

Prvi hrvatski ministar unutarnjih poslova uhicen je 2. studenoga zbog sumnje da je kao šef karlovacke Ozne zapovjedno odgovoran za likvidaciju 21 civila u svibnju 1945. na lokaciji Vidanka-Curak. Pred istražnom sutkinjom 91-godišnji Boljkovac je odbacio optužbe.

Zbog teških okolnosti kaznenog djela za koja se tereti odreden mu je jednomjesecni pritvor i pokrenuta istraga u kojoj ce se ispitati 50-ak svjedoka.

Zbog poodmakle dobi i zdravstvenog stanja Boljkovac se nalazi u zatvorskoj bolnici, a ne u zatvoru u Remetincu.


Podijeli: Facebook Twiter