Sanaderu potvrdena optužnica za mito od MOL-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Potvrdena je i druga optužnica protiv Ive Sanadera kojom ga USKOK tereti za zloporabu premijerskog položaja i primanje 10 milijuna eura mita od predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija u zamjenu za prepuštanje upravljackih prava u Ini toj madarskoj naftnoj kompaniji.

Optužnicu je na današnjoj sjednici zatvorenoj za javnost potvrdilo optužno vijece zagrebackog Županijskog suda pod predsjedanjem sutkinje Jasne Smiljanic. Sanderovi branitelji izjavili su da je USKOK na sjednici predložio i spajanje ovog postupka s postupkom koji je vec u fazi glavne rasprave, a u kojemu ga se tereti za ratno profiterstvo zbog uzimanja provizije od Hypo banke. O tom prijedlogu USKOK-a naknadno ce odluciti izvanraspravno vijece Županijskog suda.

Sanadera druga optužnica tereti da je za mito zloporabio premijerski položaj i omogucio MOL-u upravljacka prava u Ini te da je trebao dogovoriti i sklapanje ugovora o izdvajanju plinskog poslovanja iz Ine, to jest onog dijela koji stvara gubitke, a koji bi preuzela Hrvatske.

Optužnicom je predloženo i da Sanader, ako ga se osudi i presuda postane pravomocnom, državi vrati 10 milijuna eura. Istraga se u tom slucaju od sredine lipnja vodila i protiv celnika madarske naftne kompanije Hernadija te bivšeg potpredsjednika hrvatske vlade Damira Polanceca.

USKOK je odustao od kaznenog progona Polanceca jer nije pronašao dokaze da je pomogao Sanaderu u zloporabi položaja, dok je postupak protiv celnika MOL-a prepušten madarskim vlastima. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter