Karamarko priprema teren da preuzme HDZ

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uhicenje Josipa Boljkovca i nagadanja o novih uhicenjima zbog optužbi za zlocine za vrijeme i nakon drugog svjetskog rata, mogla bi biti dio taktike ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka za preuzimanje HDZ-a nakon sve izvjesnijeg poraza te stranke na parlamentarnim izborima, piše The Economist.

Neki komentatori u regiji povezuju Boljkovcevo uhicenje s imidžem HDZ-a i izborima, posebice u svjetlu sudenja Ivi Sanaderu. Drugi pak smatraju da se ne radi o tome, navodi The Economist. Istice da bi se prema nacelu "Cui bono" ili "tko ima koristi" u slucaju uhicenja Boljkovca mogla uzeti u obzir pozicija ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka.

Poraz HDZ-a cini se neizbježnim, pa ce Jadranku Kosor biti "pometena" iz vodstva stranke, a Karamarko ce biti u jakoj poziciji s bivšim komunistickim skalpovima u svoju torbi. Bez obzira na to koliko su ti skalpovi stari, to ce ojacati Karamarkov položaj medu nacionalisticki tvrdolinijaša koje je Jadranka Kosor maknula na margine, kaže se u clanku.

The Economist takoder podsjeca da je prošli tjedan bio nevjerojatan za Hrvatsku - uz Boljkovcevo uhicenje, raspušten je parlament, predsjednik Ivo Josipovic raspisao je izbore, objavljeno je da je vladajuci HDZ pod istragom za korupciju, a pocelo je i sudenje bivšem šefu HDZ-a i premijeru Ivi Sanaderu.

Te dogadaje The Economist stavlja u kontekst zelenog svjetla za ulazak Hrvatske u Europsku uniju 2013. godine, koje je Hrvatska dobila u lipnju. Ocjenjuje se da je iza Hrvatske golem posao modernizacije i reforme države kako bi se mogla pridružiti EU-u. Dio tih nastojanja je, kako se dodaje, jacanje pravosuda kako bi se dokazalo da su svi jednaki pred zakonom i da izvršna vlast ne ometa rad pravosudnih tijela.

U pocetku je malo tko vjerovao da ce reforme voditi tome da ce ljudi iz samog vrha vlasti biti pod istragom, a kamoli da ce biti sudeni. Tako su bili šokirani kada je Ivo Sanader uhicen u Austriji u prosincu prošle godine jer je pokušao pobjeci. Sudenje je pocelo, a u njegovoj srži su sumnje da je Sanader podmicen od austrijske Hypo-Alpe-Adria banke, kaže se u clanku, u kojem se izvještava da je Sanader na sudu odbacio optužbe o ratnom profiterstvu.

Ironija Sanaderova slucaja je u tome što je on modernizirao HDZ i postavio ga na europski kolosijek što podrazumijeva borbu protiv korupcije, a njegova nasljednica Jadranka Kosor otvorila je put istragama protiv Sanadera i drugih visokih dužnosnika, piše The Economist u svojoj opširnoj analizi stanja u Hrvatskoj.


Podijeli: Facebook Twiter