Boljkovac u zatvorskoj bolnici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Josip Boljkovac u petak je pola dana proveo u kratkom štrajku gladu. Do ranih poslijepodnevnih sati odbijao je uzimati hranu koja mu je nudena u zatvorskoj bolnici na Svetošimunskoj cesti u Zagrebu i to zato što, kako doznajemo, clanovima obitelji u prva tri dana pritvora nije bilo dozvoljeno da ga posjete.

- Tisucu posto mogu garantirati da otac nije tip koji bi inace štrajkao gladu. Ovo je bio njegov protest zbog toga što nas još nije vidio, rekao nam je Boljkovcev sin Matija, kojeg smo dobili upravo u trenutku kad je u Odjelu za posjete Županijskog suda u Zagrebu konacno uspio ishoditi dozvolu da ode vidjeti oca. To ce, kaže, uciniti tijekom subote.

U zatvorskoj bolnici

Boljkovac mladi smatra da je uskracivanje mogucnosti posjete u prvim pritvorenickim danima ocito bio pokušaj da se nekadašnjeg ministra unutarnjih poslova psihicki slomi. No, takoder dodaje da ima informacije da mu je otac prilicno dobrog raspoloženja.

- On vam je takav covjek. Što je veca gužva oko njega, to je jaci i pribraniji. Kada ga se želi slomiti, to kod njega izaziva upravo suprotan efekt. Kažu mi da je suprotno ocekivanjima živnuo otkako je u pritvoru, kazao je Matija Boljkovac i dodao da je ocu dosad uspio samo poslati novac da bi imao za novine u zatvorskoj kantini.

Nakon što je u protekla tri dana nekoliko puta bio prevožen na relaciji Remetinec - bolnica, Boljkovac je od petka, zbog kompliciranog zdravstvenog stanja koje iziskuje stalni nadzor lijecnika, smješten u zatvorsku bolnicu.

Njegov odvjetnik Anto Nobilo u petak je Novom listu potvrdio da je uložio žalbu na rješenje o pritvoru. Takoder tvrdi da je u slucaju Boljkovcevog privodenja upotrijebljena prekomjerna sila, te ponavlja da je cijela prica s fantomkama i dugim cijevima kod specijalaca koji su ga uhitili bila obicna predstava za javnost.

Nobilo je optimistican što se tice mogucnosti pobijanja optužbi koje se stavljaju na teret Boljkovcu.

Strijeljanje u šumi

- U spisu nema ni jednog jedinog dokaza koji bi potvrdio sumnje da je Josip Boljkovac zapovjedio strijeljanje tih ljudi. Nema ni jednog svjedoka koji ga direktno tereti, a nema ga ni u zapovjednom lancu. Osim toga, još se pouzdano ne zna koja je uopce jedinica izvršila strijeljanje, zakljucuje Nobilo.

Boljkovca, podsjetimo, terete za ratni zlocin protiv civila i to po zapovjednoj odgovornosti. Smatra se da je kao šef karlovacke Ozne naredio da se, pod optužbama da je suradivala s ustaškim vlastima, uhiti i kasnije strijelja 21 civilna osoba. Strijeljanje su u šumi Vidanka - Curak kod Duge Rese izvršili pripadnici 3. cete 1. hrvatskog odreda KNOJ-a.


Problemi sa srcem, crijevima i bruhom

Niz zdravstvenih tegoba 91-godišnjeg Boljkovca je poduži. Od toga da ima problema sa srcem, preko problema s bruhom i perforacije oba crijeva zbog kojih je prošao dvije teške operacije, do nedavne operacije kukova.

- Ocu su mnogi sugerirali prije negoli je uhicen da ode u bolnicu zbog svog stanja, no to je odbio, ispricao nam je njegov sin.


Podijeli: Facebook Twiter