Valentic: Ugovor s Hypom potpisao Granic

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši premijer Nikica Valentic posvjedocio je danas na zagrebackom Županijskom sudu da je kredit s Hypo bankom, za koji je Ivo Sanader navodno dobio milijunsku proviziju, za Hrvatsku bio vrlo povoljan te da ga je najvjerojatnije potpisao tadašnji ministar vanjskih poslova Mate Granic.

Drugog dana sudenja Sanaderu za ratno profiterstvo u aferi Hypo nastavljeno je ispitivanjem prvih svjedoka, a pred sudskim se vijecem prvi pojavio bivši premijer Nikica Valentic. Opširan iskaz Valentic je poceo opisom situacije u Hrvatskoj 1994. kada je državi, kako je rekao, prijetio gospodarski kolaps, a inflacija je bila i 40 posto mjesecno.

Iako je glavna zadaca Valenticeve vlade bio gospodarski oporavak, na vladinim se tijelima razgovaralo i o potrebi zaduživanja za kupnju diplomatskih predstavništava Hrvatske u svijetu. "Tržište je bilo divlje. Stranih banaka još nije bilo, kamate su se kretale od 1,5 i 2 posto za kredite domacih banaka pa se može reci da je godišnja kamata bila od 15 do 20 posto", rekao je Valentic.

Dodao je da je problem veleposlanstava otvorio tadašnji ministar Granic, koji se zalagao za dizanje kredita. Vlada je potom tražila suglasnost Ministarstva financija, a dogovor je bio da se pristupi realizaciji kredita za kupnju veleposlanstava s rokom otplate ne kracim od 7-8 godina.

Valentic se prisjetio da je u to vrijeme i on cuo za Hypo baku, kao malu pokrajinske banku iz Austrije, kod koje je kamata bila ispod 10 posto, što je bilo vrlo povoljno za tadašnje hrvatske prilike, gdje je kamata bila i do 20 posto.

Na pitanje Sanaderove obrane Valentic je kazao da ugovor o kreditu nije mogao potpisati nitko osim ministra na temelju odluke koju potpisuje premijer, dodajuci da je uvjeren da je odluku o spornom kreditu potpisao Granic.

Upitan je li u postupku dobivanja tog kredita ikakvu ulogu imao bivši austrijski ministar unutarnjih poslova Alois Mock Valentic je kazao da se s njim par puta sastao, ali da mu nikada nije ništa spomenuo. "Ne znam jesam li kasnije cuo u kuloarima da je intervenirao, ali nije mi izravno ništa rekao. Tvrdim da mi ministar, predsjednik, niti zamjenik ministra (Sanader) o tome nisu govorili", ustvrdio je.

Sanader se tereti da je kao zamjenik ministra vanjskih poslova od Hypo banke uzeo 3,6 milijuna kuna provizije, što je on nakon citanja optužnice s "gnušanjem" odbacio. Posebno se protivio tvrdnji iz optužnice da je ratni profiter. Njegova obrana ustvrdila je da ce na sudu dokazati kako je glavni pregovarac s Hypom bio Granic koji ce svjedociti 11. studenog.

Sanader: Krše se moja ljudska prava

Bivši premijer Ivo Sanader požalio se danas s optuženicke klupe da se objavljivanjem svjedockih iskaza u medijima krše njegova ljudska prava, navodeci kao primjer procurjeli iskaz svjedokinje koja je danas ispitana na zagrebackom Županijskom sudu.

Rijec je o Boženi Kljucaric cije je iskaz iz USKOK-a jucer objavljen u dnevnim novinama. Prije njena svjedocenja Sanaderov je odvjetnik Cedo Prodanovic uložio prosvjed isticuci da nakon objave svjedocenja u medijima to "ispitivanje više nije regularno u odnosu na svjedoke koji su procitali njezin iskaz". Nije dobro da se iskazi nalaze u novinama prije sudenja, ali optužnica je pokrenuta i ovaj prigovor ima vecu snagu ako dolazi na sudu, kazao je Prodanovic.

Sudskom se vijecu potom obratio i Sanader isticuci da je jedini logican zakljucak da je optužba ta koja dostavlja informacije medijima. "Iz aspekta Konvencije o zaštiti ljudskih prava koja govori i o pravicnom sudenju, molim da se takve stvari ne ponavljaju jer štete mojoj obrani", kazao je Sanader.

Tužiteljica iz USKOK-a Tamara Laptoš rekla je da informacije zasigurno ne cure iz Državnog odvjetništva jer objava iskaza u medijima šteti i tužiteljstvu.


Podijeli: Facebook Twiter