Koncar preuzima krcki LNG terminal

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski biznismen Danko Koncar, vlasnik tvrtke Kermas, inace hrvatskoj javnosti poznat i kao kralj kroma koji je trenutacno jedini kandidat za preuzimanje brodogradilišta »3. maj«, »Kraljevica« i Brodotrogir, održao je sastanak s vlasnikom DIOKI-ja Robertom Ježicem. Koncar i Ježic dogovorili su plan daljnjih aktivnosti oko konacnog aktiviranja projekta LNG terminala i kogeneracijske elektrane na otoku Krku.

Danko Koncar nam je potvrdio da je tijekom pregovora precizirano njegovo preuzimanje LNG terminala i kogeneracijske elektrane kroz konkretne poteze koji ce dovesti do krajnjeg rješenja. - To je istina. Nalazimo se u završnoj fazi dogovora, kratko je potvrdio Danko Koncar.

Robert Ježic izrazio je zadovoljstvo, nakon duljeg razdoblja pregovaranja s raznim investitorima koji su se pojavljivali, da se sada završno pregovara s Dankom Koncarom.

- Ovo znaci kraj krize kroz koju prolazi DIOKI, što znaci deblokadu racuna i obnovu proizvodnje - kazao je Ježic.

S obzirom na ponovni rastuci interes za terminal za prirodni ukapljeni plin i konkretne upite od drugih stranih investitora, sve je jasnije kako Koncar ovakvu priliku, posebno zato što je vec najavljivao ulazak u hrvatski energetski sektor, nece propustiti.

Podsjetimo, LNG terminal planiran je na prostoru od 330 tisuca cetvornih metara sa svom prilagodenom obalnom infrastrukturom. Lokacija hrvatskog LNG terminala na otoku Krku, kroz višegodišnji strucni proces analize i ostalih lokacija, odabrana je kao najbolja na cijelom Jadranu.

Osim što ce osigurati dobavu plina Hrvatskoj, opskrbljivat ce i susjednu Sloveniju, Austriju i Njemacku. Na taj nacin osigurava se energetska stabilnost Hrvatske kao i izvoz plina cime Hrvatska postaje znacajan regionalni igrac u plinskom biznisu.

Ovo ulaganje vrijedno je 800 milijuna eura, a zajedno s izgradnjom potrebne infrastrukture iznosit ce oko 1,1 milijardu eura.

LNG projekt sastoji se od nekoliko faza, uskladen je s vec najavljenim planom Plinacra i HEP-a, u cijem je planu i izgradnja 400-megavatne kogeneracijske elektrane.

Prema neslužbenim informacijama, Koncarov interes za investicijom na Krku u LNG terminal povezuje se sinergijskim efektima koji bi se pojavili kroz gradnju brodova za ukapljeni plin upravo u »3. maju« ciji je Koncar moguci buduci vlasnik.

Iz HEP-a pak porucuju da ne mogu komentirati poslovne dogovore. - Ukoliko oni budu znacili placanje duga DIOKI-ja za isporuku elektricne energije, može se ocekivati deblokada racuna - porucili su iz HEP-a. (R. FRANK/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter