Cijepljenje pocinje 8. studenog

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cjepivo protiv sezonske gripe stiglo je u Zavod za javno zdravstvo Istarske županije i pocela je njegova distribucija obiteljskim lijecnicima diljem Istre. Cijepljenje ce službeno zapoceti u utorak, 8. studenog, u cijeloj Hrvatskoj, premda se može obaviti i prije navedenog datuma.

Kako doznajemo od dr. Vlaste Skopljak, voditeljice Epidemiološkog odjela Zavoda za javno zdravstvo, stiglo je 50 posto od 27.000 narucenih doza, a ostatak se ocekuje do utorka. Ukupno je narucena jednaka kolicina cjepiva kao i lani, što ce biti dovoljno za sve koji se žele cijepiti. Lani je zbog panike oko cjepiva procijepljeno manje ljudi nego obicno, 19.324 osobe, pa je ostatak cjepiva ostao neupotrebljiv. Ove se godine ocekuje veci interes gradana. Prema evidenciji Zavoda, od gripe je prošle zime u sezoni 2010./11. u Istri oboljela ukupno 2.481 osoba.

Cjepivo je besplatno za starije od 65 godina i kronicne bolesnike, dok ce ostali placati 65 kuna. Zainteresirani se cijepiti mogu kod svoga lijecnika ili u Zavodu za javno zdravstvo.

- Bez obzira na to što je sastav cjepiva isti kao lani, osobe iz rizicnih skupina koje su se lani cijepile trebaju se cijepiti i ove godine. Kontinuiranim cijepljenjem svake godine postiže se bolja zaštita od razlicitih tipova gripe. Cjepivo nije stopostotna zaštita, ali je najbolja moguca preventiva, istice dr. Skopljak.

Vremena za cijepljenje ima dovoljno jer se gripa ocekuje tek oko Nove godine. Ovogodišnje cjepivo sadrži antigene dviju gripa tipa A (H1N1 i H3N2) te antigen gripe tipa B. Najveci broj pristiglih doza proizvod je Imunološkog zavoda, a manji je dio adjuvantirano cjepivo namijenjeno starijim osobama. (Jasna ORLIC)


Podijeli: Facebook Twiter