USKOK optužio Mravka i još cetvoricu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Protiv bivšeg predsjednika uprave Hrvatske elektroprivrede Ivana Mravka, direktora Proizvodnje Petra Cubelica (42), clana Uprave Željka Kljakovica Gašpica (57) te predsjednika Nadzornog i Upravnog odbora tvrtke Monting PiM Ljube Bušica (58) i Ante Matica (47) USKOK je u srijedu podigao optužnicu kojom ih tereti za primanje i davanje mita u gospodarskom poslovanju.

USKOK je Mravka optužio da je u rujnu 2007. kao predsjednik Uprave HEP-a i zamjenik predsjednika NO-a društva kceri HEP Proizvodnja, na traženje riznicara HDZ-a da se ugovaranje poslova za potrebe trgovackih društava u sastavu HEP-a s pojedinim izvodacima uvjetuje isplatom provizije u visini od tri posto vrijednosti posla, to i prihvatio u uvjerenju da je taj novac potreban za financiranje HDZ-a.

Nakon toga je sa zahtjevom upoznao direktora društva HEP Proizvodnja Cubelica i clana Uprave HEP-a zaduženog za proizvodnju i predsjednika NO društva HEP Proizvodnja Kljalovic Gašpica, što su oni, tvrdi USKOK, i prihvatili.

Mravak i Cubelic su u tri navrata od odgovornih osoba i vlasnika trgovackih društava tražili da, kao uvjet za sklapanje ugovora, plate tri posto vrijednosti ugovorenih poslova, što je u jednom slucaju dijelom i realizirano.

Cubelic je, naime, u studenome 2008. od Bušica, predsjednika NO-a zagrebacke tvrtke Monting PiM zatražio da isplati 900.000 kuna kao uvjet za sklapanje aneksa na osnovni ugovor i placanje izvantroškovnickih radova, te za zakljucenje ugovora i placanje opreme i radova predocivši mu da je to novac za potrebe HDZ-a. Bušic je na to pristao, a nakon što su ishodena potrebna odobrenja i suglasnosti na temelju kojih su zakljuceni ugovori, on je od svibnja do srpnja 2009. Cubelicu predao 600.000 kuna, kao dio dogovorenog iznosa od 900.000 kuna koji predstavlja tri posto od ugovorenih poslova.

Cubelic je navodno novac potom predao Mravku koji je novac proslijedio riznicaru HDZ-a, dok su se ostatak dogovorenog iznosa izvodaci obvezali platiti naknadno.

U USKOK-ovom priopcenju ne otkriva se tko je riznicar HDZ-a po cijem nalogu je Mravak tražio mito, no od ranije je poznato kako je rijec o Mladenu Barišicu, bivšem šefu carine, koji je u istrazi afere Fimi medija istražiteljima svjedocio na koji nacin se izvlacio novac iz državnih tvrtki i ministarstava. Dio tog novca navodno se slijevao u HDZ-ov crni fond zbog cega se i ta stranka našla pod istragom.

Svi optuženi lani su bili uhiceni i pritvoreni u istražni zatvor. U istrazi ih se teretilo za nezakonitosti pri sklapanju oko 200 milijuna kuna vrijedna ugovora za radove na sisackoj termoelektrani, koji je trebao dobiti i svoj dodatak od 40 milijuna kuna. Od toga je Mravak navodno trebao dobiti cak dva milijuna eura provizije, to jest mita. No to je podmicivanje izostalo jer su u HEP-u vec pocele istrage, a Mravak je završio u zatvoru.

Pod sumnjom policije i USKOK-a bio je i aneks ugovora vrijedan 32,5 milijuna kuna za radove na Termoelektrani - Toplani Zagreb. (HIna)


Podijeli: Facebook Twiter