Vlada odustaje od zakona o golfu i Ini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska Vlada je s jucerašnje sjednice Saboru uputila prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o igralištima za golf, uvažavajuci time, kako je istaknuto, primjedbe javnosti koja je bila nezadovoljna tim zakonom.

- Tako uklanjamo sve dvojbe, ali i dalje cemo snažiti potporu svemu što može jacati turizam kao važnu granu u Hrvatskoj, kazala je premijerka Jadranka Kosor.

Podsjetila je da je i kod samog donošenja zakona bilo puno primjedbi, pogotovo onih koji vode brigu o zaštitu okoliša, kao i onih koji nastoje da borba protiv korupcije dobije još snažniji zamah. Takoder je podsjetila da je zakon i izmijenjen na temelju tih primjedbi, ali da su one i dalje prisutne.

- I nakon donošenja zakona svjedocimo cinjenici da ni jedno golf igralište nije izgradeno, naglasila je Kosor dodajuci da se igrališta mogu graditi i bez takvog zakona kada se pronadu investitori, lokacije i kad je to u službi turizma.

Glavni pregovarac s EU-om Vladimir Drobnjak smatra da ce predloženo ukidanje Zakona o igralištima za golf sigurno naici na odobravanje Europske komisije. Mišljenje je Europske komisije, dodao je, da je uklanjanje ovakvog zakona korisno u kontekstu borbe protiv korupcije, odnosno sprecavanju svih mogucih oblika zloporaba.

Kosor je morala jucer priznati i poraz kad je u pitanju njezina najava da ce donošenjem zakona sprijeciti sve osim države da u Ini steknu udio od 49 posto da bi na taj nacin zaštitila nacionalne interese.

Vlada je odustala od zakona koji je sama premijerka više puta najavljivala kao sredstvo kojim ce MOL sprijeciti da u Ini postane vecinski vlasnik.

Medutim, Vlada je na jucerašnjoj sjednici umjesto zakona usvojila zakljucak kojim poziva Državno odvjetništvo da, "sukladno ustavnim i zakonskim ovlastima, pokrene sve potrebne mjere radi zaštite vlasnickih i upravljackih prava hrvatske države u Ini, a s obzirom na pokrenute kaznene postupke vezane za stjecanje vlasnickih i upravljackih prava u Ini od strane madarskog MOL-a".


Podijeli: Facebook Twiter