Dodatno zaduženje zemlje 43 dana prije izbora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Saborski zastupnik i potpredsjednik IDS-a Damir Kajin oštro je kritizirao HDZ koji, kako je rekao, 43 dana prije izbora namece nove obveze buducoj vlasti te devastira i dodatno zadužuje Hrvatsku. Kajin je to rekao komentirajuci novi kolektivni ugovor za zdravstvo, kojim je resorni ministar Darko Milinovic podigao place za 20 tisuca (od ukupno 70.000) zdravstvenih radnika, cime je buducu vladu opteretio za dodatnih 500 milijuna kuna.

- Institucije se raspadaju, država posljednjih mjeseci fermentira, a HDZ vodi politiku spaljene zemlje. Sanader je mala beba prema ovoj ekipi koju je postavio, kazao je Kajin na konferenciji za novinare u Puli. Iako smatra da zdravstveni radnici, kao i oni zaposleni u domovima umirovljenika te ustanovama s bolesnom djecom zaslužuju vece place, spornim smatra cinjenicu što je nova obveza prepuštena novoj vlasti sedam dana do raspuštanja Sabora.

- Hrvatska je pred slomom. Razdoblje do lipnja iduce godine bit ce najteže od 1995. U pitanju su deseci tisuca radnih mjesta, kazao je potpredsjednik IDS-a, dodajuci tome i brojke. Javni dug je s lanjskih 47 ove godine skocio na 51 posto BDP-a. Iduce godine Hrvatska mora otplatiti 17,2 milijarde eura vanjskog duga. U mandatu Jadranke Kosor Hrvatska je, tvrdi Kajin, ostala bez 150 tisuca radnih mjesta, a sada prijeti i kolaps mirovinskog sustava.

- U šest županija ima više penzionera nego radnika ili je omjer 1:1. Situacija u Istarskoj županiji je katastrofalna: na jednog penzionera dolazi 1,71 radnik. No, i s takvim brojkama Istra je uvjerljivo najbolja u Hrvatskoj. Iako zvuci nategnuto, stoji tvrdnja da se jedino u Istri penzije mogu osigurati iz doprinosa. U iducih šest mjeseci slijedi bitka za preživljavanje, jer u tom razdoblju u Hrvatsku ne može stici relevantan inozemni kapital, gospodarstvo ne može ekspandirati, gradani ne mogu povecati osobnu potrošnju niti pokrenuti investicije, kazao je potpredsjednik IDS-a.

Komentirajuci ukidanje imuniteta SDP-ovcu Željku Jovanovicu, Kajin je rekao da je rijec o vrijedanju demokracije, zloporabi policijskog aparata, a "bojim se i sudstva". Za Jovanoviceve istupe smatra da nisu bili pretjerani.

- Jovanovic je još dobro prošao, mogao je proci kao ja, da ga tuži HRT. Moj spor je vec premašio cifru od 200 tisuca kuna sudskih pristojbi koje sam platio, rekao je Kajin. Zato smatra da "pojedinci iz institucija" (policija, obavještajni aparat, financijske službe), koje nije želio imenovati, a koji slijede HDZ, moraju dijeliti sudbinu HDZ-a i nakon izbora. (M. V. I.)


Podijeli: Facebook Twiter