Sabor donio Kazneni zakon

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski sabor danas je jednoglasno donio Kazneni zakon koji donosi brojne novine, osobito vezane u gospodarska kaznena djela, a za izglasavanje tog zakona bilo je potrebno 77 zastupnika, tocno koliko ih je i bilo u sabornici.

Po novom kaznenom zakonu, neisplata placa, kao i dijela place, zbog neopravdanih razloga smatrat ce se kaznenim djelom za koje je predvidena zatvorska kazna do tri godine. Tim je zakonom propisano i kazneno djelo sramocenja i klevete.

Jedan dan zatvora, odnosno jedan dnevni iznos kod novcane kazne zamjenjuje s cetiri sata rada za opce dobro. Zastarni rokovi za najteža kaznena djela produženi su s 30 na 40 godina.

Novine su vezane i za kažnjavanje zlostavljanja na radu (mobbing), za nasilje u obitelji, a produžuju se i za kazneno djelo primanja i davanja mita s dosadašnjih šest mjeseci do pet godina na najmanje jednu do osam godina.

Kaznenim djelom, po novom, smatrat ce se i obijesna vožnja, a u zakonu i dalje ostaje odredba po kojoj je posjedovanje droge kazneno djelo, kao i omogucavanje trošenja tvari zabranjenih u športu - doping.
Najviša kazna za osobito teška kaznena djela je s dosadašnjih 40 produžena na 50 godina.
Novi zakon pocet ce se primjenjivati od 1. sijecnja 2013.

Donesene su i dopune zakona o medicinskoj oplodnji koji se prvenstveno odnosi na parove koji na medicinsku oplodnju odlaze zbog izrazito teških oblika neplodnosti - žene s malo jajnih stanica, teško neplodni muškarci te onkološki bolesnici. Tako ce se, na prijedlog lijecnika specijalista ginekologije, koji provodi postupak uz odobrenje Nacionalnog povjerenstva za medicinsku oplodnju, dopuštati da se u jednom postupku može unijeti i više od tri zametka, uz mogucnost zamrzavanja "viška" zametaka.

Zastupnici su donijeli i niz izmjena i dopuna zakona vezanih uz medicinske proizvode i lijekove, izmjene i dopune zakona o krvi i krvnim pripravcima te zakone vezane uz zdravstvenu i socijalnu skrb: zakon o kvaliteti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi, zakon o djelatnosti socijalnog rada i zakon o edukacijsko-rehabilitacijskoj djelatnosti. U njima su razgranicene ovlasti rada socijalnog radnika prvostupnika i magistra socijalnog rada.

I za edukacijsko-rehabilitacijsku djelatnost i za socijalni rad predvideno je osnivanje posebnih strukovnih komora koje bi nadzirale rad magistara i sveucilišnih prvostupnika u privatnoj praksi i kod privatnog poslodavca.

Podržan je Zakon o puckom pravobranitelju kojim ce se spojiti strucni i administrativni kapaciteti postojecih, specijaliziranih pravobranitelja za djecu, ravnopravnost spolova i osoba s invaliditetom s onim puckog pravobranitelja. Pucki pravobranitelj tako bi imao pet zamjenika - za zaštitu i promicanje temeljnih ljudskih prava, prava djece, ravnopravnosti spolova, prava osoba s invaliditetom i starijih osoba.

Sabor je donio i izmjene Ovršnog zakona, u cilju olakšanja položaja osoba nad cijom se imovinom i primanjima provodi ovrha. Izmjenama se propisuje dužnost uplatitelja zašticenih primanja (rodiljske i roditeljske novcane potpore) da u Fini otvore poseban racun koji ne može biti predmetom ovrhe. Zakon predvida prekršajne kazne od 10 tisuca do 50 tisuca kuna za one koji ne otvore poseban racun (primjerice roditelji koji placaju alimentaciju), vec i dalje uplacuju na zajednicki racun. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter