Devet mjeseci za napad na homoseksualca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odjel za mladež Opcinskog kaznenog suda u Zagrebu osudio je na devet mjeseci bezuvjetne zatvorske kazne 20-godišnjeg homofobnog napadaca koji je 3. kolovoza ove godine prvo u tramvaju, a zatim i na tramvajskoj stanici u Preckom, nanio teške tjelesne ozljede svom vršnjaku.

Jesu li se mladici poznavali, službeno nije poznato, no buduci da su iz istog zagrebackog kvarta, napadac je ocito znao da je njegova žrtva homoseksualac, zbog cega je i pocinio zlocin iz mržnje. Okrivljeni je priznao krivnju za kazneno djelo nanošenja teških tjelesnih ozljeda.

- Centar za LGBT ravnopravnost zadovoljan je brzinom postupka, radom Opcinskog državnog odvjetništva i u konacnici presudom jer smatramo da je za ovakve bezobzirne zlocine iz mržnje primjerena jedino bezuvjetna zatvorska kazna.

Sve manje od toga nece obeshrabriti homofobne nasilnike u pocinjenju novih nedopustivih i gnjusnih, kukavickih napada protiv LGBT osoba, napominju u Centru za LGBT ravnopravnost, aktivistickom savezu koji radi na ostvarivanju jednakopravnosti lezbijki, gejeva, biseksualnih i transrodnih osoba u Hrvatskoj.

Homofobno nasilje mora se sustavno suzbijati, napominju, a ovaj slucaj je dobar primjer kako stvari mogu ici nabolje. Ovo je dosad najbrža presuda za homofobni zlocin iz mržnje i najveca dosudena kazna.

Policijski službenici su se u istražnom postupku i kontaktu sa žrtvom zlocina ponijeli krajnje profesionalno, prema svim standardima, što je veliki korak u daljnjem uspostavljanju povjerenja izmedu oštecenih i diskriminiranih LGBT osoba i policije, zakljucuju u Centru za LGBT.


Podijeli: Facebook Twiter