U Saboru nema kvoruma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vladajuca vecina u hrvatskom Saboru nije u petak skupila kvorum kako bi održala glasanje, dok se potpredsjednik Vladimir Šeks "posuo pepelom" i ispricao svima koje je uvrijedio i hrvatskoj javnosti zbog incidenta na sjednici Mandatno-imunitetnog povjerenstva.

Iako je napomenuo da je bio isprovociran takoder neprimjernim ponašanjem, Šeks je na kraju uputio žaljenje. Luka Bebic koji predsjedava saborskim zasjedanjem je to pozdravio kao "ljudski cin".

Zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac apelirao da se ovaj saborski saziv ne završi u ovakvom ozracju. Predložio je da se sazove Predsjedništvo Sabora i koordinacija klubova i pokuša postici dogovor da se opozicija vrati u sabornicu. Buduci da kvorum na kraju nije skupljen Luka Bebic je najavio da ce na tragu Pupovceva prijedloga doista pozvati opoziciju na razgovor a sjednica ce se nastaviti tek iduceg tjedna.

Zastupnici opozicije prihvatit ce poziv Luke Bebica na razgovor, no, kako je istaknula Vesna Pusic, to ne znaci automatizmom da ce se vratiti u sabornicu.

- Jasno se pokazalo da nemaju vecinu. Ne znamo što bi sada htjeli? Ali razgovor nikada ne odbijamo, istaknula je Pusic dok je Slavko Linic dodao kako su spremni razgovarati o ozbiljnim zakonskim prijedlozima ali ne i o "HDZ-ovim predizbornim zakonima". To znaci da oporba definitivno ne misli sudjelovati u glasanju o Zakonu o ništetnosti pravnih akata iz Srbije koji se ni danas nije mogao izglasati.

U sabornici je bilo sedamdesetak zastupnika, od 77 potrebnih za kvorum. HDZ su iznevjerili nezavisni zastupnici Zlatko Horvat i Ivan Cehok te Ratko Gajica i Mile Horvat iz Kluba SDSS-a. U dvorani nisu bili ni ?urda Adlešic i Šemso Tankovic iako su došli u zgradu Sabora.

Kukuriku koalicija je napuštanje rada parlamenta objavila u cetvrtak, objašnjavajuci da ne želi biti "samo ukras" u instituciji koja je izgubila svako dostojanstvo. Nakon nje bojkot rada Sabora najavili su i Hrvatski laburisti.

Zastupnici HDSSB-a su kazali da ce dolaziti na sjednice, ali da ce, ako njihovi glasovi budu presudni za kvorum prilikom glasovanja, izaci iz sabornice. Da nece biti "rezerva" u glasovanju najavili su i iz HSP-a, ciji je predsjednik Daniel Srb porucio da na njihovu potporu, dok postoji suradnja HDZ-a i SDSS-a, ne mogu racunati.

HDZ-ovci, kojima su se u petak u saborskim klupama pridružili i neki njihovi kolege koji su vec duže vremena na bolovanju, oporbene su zastupnike optužili za "manjak domoljublja" jer nisu sudjelovali u raspravi o zakonu o odnosima Hrvatske s Hrvatima izvan domovine, te kazali da je to što je "lijeva strana sabornice danas prazna, potvrda da se dogada nešto važno, jer kad god se u ovih 20 godina dogadalo nešto važno, oporbe nije bilo". (N. BOŽIC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter