Krah rejtinga Jadranke Kosor i HDZ-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ako je suditi po rezultatima ovomjesecne ankete CRO Demoskop, zaoštravanje predizborne retorike od strane Jadranke Kosor imalo je poražavajuci efekt na njen osobni rejting i rejting HDZ-a.

Naime, nakon što se nekoliko mjeseci (sad vec višegodišnja) prednost SDP-a pred HDZ-om lagano topila, u listopadu je opet narasla na gotovo punih deset postotnih poena. Za SDP bi, tako, glasalo 28,4 posto ispitanih, a za HDZ 18,9 posto. U rujnu je razlika izmedu dvije najjace stranke bila sedam postonih poena.

No, još je mnogo veci ovomjesecni efekt na rejtingu Jadranke Kosor. Naime, dok je u prva dva radna dana rujna (što je vrijeme kad Promocija plus provodi svoju anketu) razlika izmedu onih koji misle da bi Milanovic bio bolji premijer od Kosor bila 12,9 postotnih poena, brojka se u listopadu gotovo udvostrucila. Milanovica za premijera bi 47,9 posto ispitanih, a predsjednicu HDZ-a njih 23,6 - što je razlika od 24,3 postotna poena.

Štoviše, Kosor je na ljestvici negativnog doživljaja politicara gotovo dostigla višegodišnjeg šampiona ovakvih anketa - svog prethodnika Ivu Sanadera, koji je najnegativnji za 26,3 posto ispitanika, dok je aktualna premijerka za ovaj mjesec zastala na 22,4 posto.

Razlika izmedu izglednih izbornih lista, one zajednicke Kukuriku koalicije, nasuprot one koju cine HDZ i DC je i dalje na vrlo visokoj razini; Kukuriku kupi 36,7 posto glasova, a Kosoricina lista 19 (ukoliko bi u tu koaliciju u zadnji tren ušao HSS, podebljao bi im rezultat za dodatnih 4,4 posto).

Kad se gledaju rejtinzi ostalih stranaka zasebno, HNS je na 5,6 posto, Laburisti na respektabilnih 4,7 (pocetkom godine su bili na 1,7 posto!), HSS na 4, a HSP na 3,3 posto. Znacajniji rezultat bilježe još HSLS (3,2), HSU (2,9) i HDSSB (2,1 posto).


Podijeli: Facebook Twiter