Nema investicija bez promjene vlasti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Saborski zastupnik i potpredsjednik IDS-a Damir Kajin na konferenciji za novinare porucio je da nakon izbora izvršna vlast više nece biti u rukama Jadranke Kosor vec Kukuriku koalicije, koja ce, kao je kazao, ponuditi nadu svim onima koji žive bijedno od malih mirovina i placa. I drugi mogu barem kao Istra, kazao je Kajin, iznoseci niz najnovijih brojki koje je preuzeo od Državnog zavoda za statistiku, a koje govore o gospodarskom primatu Istarske županije u odnosu na druge dijelove Hrvatske.

- Istra ima silnih problema. No, kada bi svi u Hrvatskoj imali probleme kao Istra, ne bi imali problema. Kada bi Istarska županija nastavila sadašnje trendove, bilo bi sjajno. No, Hrvatska i EU zbilja mogu Istru povuci sa sobom. Nikada Istra u sedam mjeseci nije izvezla 920 milijuna dolara, što je šestina hrvatskog izvoza. Dok u Hrvatskoj u kolovozu industrijska proizvodnja pada za 4,4 posto, a izvoz se smanjuje za 18,2 posto, u Istri od pocetka godine do konca srpnja izvoz raste za 28 posto i iznosi 920 milijuna dolara. Izvoz je lani u Istri u odnosu na 2009. rastao za 30 posto i iznosio 1,2 milijardi dolara, naveo je Kajin.

No, zabrinuo ga je uvoz, koji je prošle godine na Poluotoku pao za 9,3 posto i to na milijardu dolara, dok je ove godine, do konca srpnja pao za dodatnih 18,3 posto (na 489 milijuna dolara) u odnosu na godinu ranije. Ti podaci, po njemu, govore o nikad uspješnijem izvoznom gospodarstvu, dok pad uvoza govori o stagnaciji trgovine, odnosno padu osobne potrošnje. No, "opada" i politicki trenutak u Hrvatskoj jer politicko okruženje tjera ljude da štede. Jasno, oni koji imaju.

Kajin je govorio i o dobrim rezultatima u turizmu - ove se sezone ocekuje više od 20 milijuna nocenja te 16 milijardi kuna prihoda, od cega u Istri 3,6 milijardi. Potrebno je u Istri sacuvati intenzitet investicija, kazao je. Nabrojio je investicije koje ce tek poceti, one koje su zapocete i one koje ce se dovršiti: Istarski cestovni ipsilon, ulaganje 22,5 milijuna kuna u Brijune, "Ladicev golf", Kaštijun, "poguravanje pulske bolnice", a tu su i brojne cestovne dionice - Stancija Peliceti-Pomer, Kanfanar-slovenska granica, Kanfanar-Pazin-Ponte Porton-Nova Vas, Peterovija, Barban-Most Raša. No, smatra da bez promjene vlasti tih investicija nece biti.

- Ovo neartikulirano arlaukanje oko obracuna s Istrom i Rijekom govori da su neki u Vladi silno zabrinuti za svoju buducnost. No, nakon izbora ni MUP, ni Ministarstvo pravosuda, ni Ministarstvo uprave nece biti u rukama Jadranke Kosor. Politika obracuna putem pravosuda jednaka je politici totalitarizma, ali od HDZ-a se drugo ne ocekuje. To pokazuje da se dosadašnji obracun u HDZ-u vodio ne protiv korupcije, vec politickih oponenata i konkurenata u vlastitim redovima.

Komentirajuci predizbore u Ladonji, Kajin je kazao da je to velika farsa i igrokaz jer su uloge davno prije raspodijeljene. Gradani ce na izborima birati izmedu HDZ-a i njihovih partnera i Kukuriku koalicije. Glas za one koji nisu clanovi Kukuriku koalicije glas je za HDZ, kazao je potpredsjednik IDS-a. (M. V. I.)

 


Podijeli: Facebook Twiter