Zakon o Ini prvo EU-Komisiji pa tek onda u Sabor

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade nije bilo najavljene odluke izmjene i dopune Zakona o privatizaciji Ine, kojom bi se vlasništvo u domacoj naftnoj kompaniji ogranicilo, osim za hrvatsku državu, na 49 posto, s obzirom da ce prijedlog biti najprije poslan u Bruxelles, kako bi dobili mišljenje Europske komisije.

Premijerka Kosor kazala je kako se tim zakonom štite nacionalni interesi, te da ce, ako je potrebno, i osobno otici u Bruxelles objasniti zašto se on donosi.

Zakon bi imao ograniceno trajanje, dok se ne završi proces u kojem se Sanadera sumnjici za primanje mita, odnosno dok se ne donese pravomocna presuda u tome procesu.

Namjeru hrvatske vlade da ogranici MOL u stjecanju vlasništva nad Ininim dionicama, mnogi analiticari smatraju suprotnom europskim stecevinama, odnosno pravilima na koje se Hrvatska obvezala u slobodi kretanja kapitala. Europska komisija je vec najavila da ce motriti namjere tih izmjena, a premijerka Kosor je rekla da se nada dijalogu i ocekuje pozitivne reakcije. (Jagoda MARIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter