U zdravstvu nered, samo jedna bolnica u plusu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U hrvatskom zdravstvu vladaju nered, nerad i neodgovornost, porucila je predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva Spomenka Avberšek na konferenciji za novinare. Ministru zdravstva zamjerila je neuspjeh u financijskoj stabilizaciji zdravstvenog sustava, tvrdeci da svi klinicko-bolnicki centri, klinicke bolnice i klinike i dalje posluju negativno.

- Mi koji znamo citati tablice, znamo da se pozitivno posluje zbog primarne zdravstvene zaštite koja je u koncesiji i zbog ljekarni, a medu bolnicama, koje su u minusu, iznimka je jedino KBC Sestara milosrdnica, koja je cetiri milijuna kuna u plusu, ustvrdila je Avberšek.

Kao primjer gubitaša navela je zadarsku opcu bolnicu koja, kako tvrdi, posluje s 12 milijuna kuna gubitka, a pritom "zapošljava prema boji ociju i muti s lijekovima".

Komentirajuci navodnu prijavu DORH-u protiv ravnatelja KBC-a Zagreb Željka Reinera zbog nesavjesnog poslovanja, Avberšek je kazala da "80 posto ravnatelja i upravnih vijeca u Hrvatskoj cini to isto", ali sve uredno završava - pod tepihom.

U Samostalnom sindikatu nezadovoljni su i nepotrebnim opremanjem bolnica skupom medicinskom opremom na kojoj nema tko raditi i za koju nema dovoljno pacijenata. Vrhunskom bi dijagnostickom opremom morala biti opremljena dva najjaca bolnicka centra, gdje se na magnetsku rezonanciju i dalje ceka po tri do cetiri mjeseca, kaže Avberšek i ponovno poziva da se službeno objavi broj pretraga na magnetskoj rezonanciji u Opcoj bolnici Gospic.

"Nasuprot obecanjima o odvajanju javnog i privatnog zdravstva, vrhunski strucnjaci odlaze u privatnike galopirajucom brzinom", upozorava Avberšek te zakljucuje da ce, ako zdravstvo ne bude svima jednako dostupno i kvalitetno, uskoro svim pacijentima biti "kuku nama". (LJ. B. M.)


Podijeli: Facebook Twiter