Osumnjiceni bivši celnici Radija 101

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Protiv bivših celnika zagrebackog Radija 101 Darija Duspera i Tamare Pavlice zatražena je istraga zbog sumnja da su pocinili nezakonitosti teške oko 18 milijuna kuna, a i njihov nasljednik Drago Peric, koji je ukazivao na nepravilnosti stare uprave, osumnjicen je za štetu vecu od pola milijuna kuna.

Duspera i Pavlicu, koja je bila clanica uprave, zagrebacko Županijsko državno odvjetništvo, sumnjici za stjecanje osobne koristi jer su od 2005. do 2009. službenim kreditnim karticama navodno placali vlastite racune i podizali gotovinu. Duspera se tereti da je na taj nacin potrošio više od 1,5 milijuna kuna, a Pavlica oko pola milijuna.

Dusper i njegov nasljednik Peric osumnjiceni su, pak, za neplacanje poreza i doprinosa na place.

Za najvecu štetu tužiteljstvo sumnjici Duspera koji je placanjem dijela placa preko studentskih ugovora državu uskratio za poreze na dohodak, prireze, posebne poreze te doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje. U zahtjevu za pokretanjem istrage tužiteljstvo istice da je na taj nacin radiju pribavio protupravnu korist od oko 15,8 milijuna kuna.

Peric je, tvrdi tužiteljstvo, na isti nacin tijekom prošle godine napravio protupravnu imovinsku korist nešto manju od 80 tisuca kuna.

Od studenog do prosinca 2009. te od sijecnja do svibnja prošle godine Peric je, sumnja se, isplacivao place s racuna drugog trgovackog društva cime je napravio štetu od još 450 tisuca kuna. Peric je, inace, po preuzimanju celništva i revizije poslovanja kazneno prijavio Duspera.

Kako je istražni zahtjev podnesen zadnjeg dana kolovoza postupak ce se voditi po starom Zakonu o kaznenom postupku, a s obzirom da osumnjicenici nisu uhiceni istražni sudac nije vezan rokom u kojem mora odluciti hoce li protiv njih pokrenuti istragu ili ce zahtjev odbaciti kao neosnovan.


Podijeli: Facebook Twiter