3D pogled na bespravnu gradnju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zagrebacka tvrtka Geofoto je, po narudžbi hrvatske Vlade, snimila cijelu površinu države u trodimenzionalnoj tehnici, pa bespravni graditelji više nece moci izbjeci legalizaciju objekata sagradenih bez dozvola.

Vladina "snimateljska" akcija podudara se s odlukom da se, uoci izbora i sa sniženim troškovima, mogu legalizirati bespravno sagradene kuce i gospodarski objekti.

Specijalni zrakoplov tvrtke Geofoto, koja ima medunarodni ugled u geodeziji i geoinformatici, protekla dva mjeseca snimao je citavu površinu Hrvatske, ukljucujuci otoke, granicna podrucja i teško dostupne dijelove zemlje. U tom poslu korištena je vrijedna oprema - u zrakoplovu koji je kružio na visini od tri tisuce metara nalazila se kamera vrijedna milijun eura, ciji je prikaz terena vrlo detaljan. Strucnjaci kažu da se na snimkama može raspoznati detalj do velicine teniske loptice te vrsta materijala korištena za izgradnju pojedinih objekata.

Snimljeni materijali se još uvijek obraduju, doznaje se u Geofotu, pa tako nisu još dovršene ni trodimenzionalne snimke Istre, ali cijela županija je snimljena, od vrha Ucke do Piranskog zaljeva, kažu u Geofotu, i uskoro ce te snimke, zajedno s ostalima, biti dostavljene narucitelju. Trenutacno znatiželjnici mogu vidjeti samo sliku dijela Pule, na kojoj se vidi Uljanik i stambeno podrucje.

Na trodimenzionalnim fotografijama koje su ustupljene medijima vide se detalji koji se na klasicnim panoramskim fotografijama uopce ne primjecuju te se može pretpostaviti velicina nekog objekta. Stoga nije neobicno da je Vlada, koja legalizacijom bespravne izgradnje želi napuniti proracun, narucila takvo 3D snimanje. Ono je, doznaje se, obavljeno u tajnosti, kako bespravni graditelji, posebno oni koji imaju apartmane i kuce za iznajmljivanje, ne bi mogli "sakriti" svoje vlasništvo. U nekim zemljama, gdje su snimanja iz zraka bila najavljena, gradani su kuce i bazene pokrivali ceradama i "maskirali" od neželjenog oka državne uprave.

Naknade gradanima cije su kuce i vikendice na novim snimkama vece od onih upisanih u katastar i gruntovnicu iznosit ce do 40 tisuca kuna. Najskuplje ce proci graditelji bespravnih apartmana i kuca za odmor, povoljnije vlasnici poljoprivrednih objekata, dok ce država najmanje naplatiti bespravnu izgradnju vlasnicima obiteljskih kuca koji u njima stanuju. Legalizacija kuce od 150 kvadrata u kojoj se stanuje mogla bi iznositi oko osam tisuca kuna. (D. GRAKALIC)


Podijeli: Facebook Twiter