Zbog prijetnji odustali od uvoza sadnica lavande iz Srbije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je prije nekoliko mjeseci srbijanska televizija B92 objavila da ce Hrvatska lavandu, tocnije sadnice, uvoziti iz Srbije taj je posao propao, a više stotina tisuca sadnica lavande proizvedenih najsuvremenijih biotehnologijama i namijenjenih izvozu u Hrvatskoj, ostalo je u Srbiji, piše B92 .

Prof. dr. Ivo ?inovic, vlasnik laboratorija gdje su sadnice proizvedene, kazao je novinarima da je nakon objave ove vijesti koju su prenijeli i hrvatski mediji, tvrki koja je planirala uvesti lavandu poceli stizati prijeteci mailovi, navodno se vlasniku tvrke cak i prijetilo likvidacijom, pa je cijeli posao propao. ?inovic objašnjava da Hrvatska nije trebala uvesti lavandu nego samo sadnice od kojih je trebala proizvesti vlastitu i onda je izvoziti u eurposke zemlje.

Sadnice koje je Hrvatska trebala uvesti proizvedene su u privatnom laboratoriju u Velikoj Plani, gradicu od 16.000 stanovnika 80 kilometara južno od Beograda, a prvi kupci iz Hrvatske narucili su 300.000 sadnica. Trebale su biti isporucene u plasticnim posudama poput onih za vodu u koje stane po 500 biljaka, a zatim bi ih u Hrvatskoj aklimatizirali u plastenicima.

Zbog tako velike narudžbe u laboratoriju u Velikoj Plani, izvještavao je B92 pocetkom ove godine, radilo se u dvije smjene. Sadnice su se proizvodile tako da se dijelovi tkiva lavande stavljaju u posudice s posebnim gelom da bi brže sazrijevale, izložene neonskom svjetlu jacine 1.500 luxa, a s cetvornog metra osiguralo bi se sadnica za desetke hektara lavande.

"Lavnda nije ni hrvatska ni srpska, nego je samo lavanda. Ne razumijem da se u ovom vremenu tako ponaša - mi kupujemo toliko hrvatskih proizvoda i nitko ne pravi problem oko toga", kazao je prof. dr. ?inovic, a B92 podsjeca da u Srbiji posluje oko 300 hrvatskih tvrtki, a u Hrvatskoj samo nekoliko srpskih i to s teškocama, te da u Srbiju ulaze na stotine hrvatskih proizvoda - od cokolada do vojne i policijske opreme, a u Hrvatskoj srpskih proizvoda jedva da ima.

U Hrvatskoj država potice proizvodnju lavande, ali unatoc tome ta je proizvodnja vrlo skupa i uvoz se više isplati. Navodno su hrvatski proizvodaci od laboratorija u Velikoj Plani tražili i da im uzgoje sadnice maslina, ali u tome nisu uspjeli.


Podijeli: Facebook Twiter