Koliko ce koštati legalizacija gradevina?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada je u cetvrtak donijela uredbu kojom se odreduje nacin obracuna naknade za zadržavanje nezakonito izgradenih zgrada. Takvih je objekata u Hrvatskoj, prema podacima Vlade, oko 150 tisuca.

Na osnovu uredbe jedinice lokalne uprave odredit ce visinu iznosa po pojedinoj zoni u kojoj se bespravno sagraden objekt nalazi. A u odredivanju cijena naknade u obzir se uzelo više kriterija, poput lokacije, dovršenosti i izgradenosti zgrade, nacina gradnje, namjene i površine, prema rijecima Branka Bacica, ministra graditeljstva i zaštite okoliša.

- Prema našim simulacijama, za zgradu od 150 cetvornih metara u Kozari boku u Zagrebu vlasnik ce morati platiti oko 8,2 tisuce kuna. No, ako je rijec o stambenom objektu, tada ce cijena biti oko 2,8 tisuca kuna - kazao je Bacic. Zagrebacki Kozari bok uzeo je kao primjer s obzirom na to da je tamo veliki broj nelegalno sagradenih objekata.

Baš kao i na Sirobuji pokraj Splita. Tamo ce legalizacija iste površine koštati 2.044 kune. A kada je rijec o poljoprivrednim objektima i farmama, za 600 do 700 kvadrata prostora placat ce se naknada od 600 do 700 kuna.
Svi oni koji su nelegalno gradili pa im sada država daje mogucnost legalizacije objekata, u ogromnoj su prednosti pred gradanima koji nisu ni poceli graditi dok nisu prikupili svu papirologiju. Za kucu od 150 kvadrata, primjerice, samo projektna dokumentacija košta oko 35 tisuca kuna. A bez te projektne dokumentacije nema gradevinske dozvole.

U Vladi su uvjereni da je njen pristup poticajan te da ce najveci dio vlasnika bespravnih zgrada podnijeti zahtjev za legalizaciju. Zarada od naknade za legalizaciju bespravne gradnje u jednakim ce dijelovima ici jedinicama lokalne samouprave i državnom proracunu. Prikupljena sredstva trošit ce se namjenski, na lokalnoj razini, za komunalno uredenje naselja. Proracunski dio iskoristit ce se za izradu novog katastra i gruntovnicu te za podizanje energetske ucinkovitosti zgrada. (G. GALIC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter