Horvatincicev gliser na autopilotu usmrtio Talijane

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Šibensko-kninska Policijska uprava priopcila je danas da je, po do sada prikupljenim saznanjima, utvrden identitet 61-godišnjeg talijanskog državljanina stradalog u jucerašnjoj pomorskoj nesreci kod Primoštena, a da je postupak identifikacije stradale žene još u tijeku. Zagrebacki poduzetnik Tomislav Horvatincic skrivio je u utorak oko 12 sati nesrecu u kojoj je poginulo dvoje talijanskih turista.

U cilju utvrdivanja svih okolnosti te nesrece danas tijekom dana nastavlja se s ocevidom i kriminalistickim istraživanjem, a a o svemu utvrdenom, kaže se u kratkom priopcenju Ureda nacelnika te policijske uprave, policija ce izvijestiti javnost.

Mediji su objavili da je rijec o supružnicima iz Padove, inace dugogodišnjim primoštenskim gostima. Navode da su stupili u kontakt s njihovom rodbinom u Italiji, koja je o svim podrobnostima toga slucaja doznala, kako navode, iz talijanskih medija.

Gliserom "Santa Marina" dužine 12 metara i brzinom od 20 milja na moru kod otocica Maslinovik udario je u lijevi bok jedrilice iste duljine "Santa Pazienza", koja je plovila pod talijanskom zastavom i na njoj su se nalazili supružnici iz Ravenne.

Gliser je pramcem probio jedrilicu i prešao preko nje te pregazio nesretne Talijane i odvukao ih za sobom u more. U trenutku nesrece na gliseru je bio ukljucen autopilot.



Poduzetnik je bio u društvu svoje 35-godišnje djevojke Anice ?erde Dilber iz Zagreba te tvrdi da su u zadnji trenutak vidjeli jedrilicu, no da je autopilot zakazao i nije mogao manevrirati gliserom niti izbjeci sudar. Koliko su brzo vozili, govori cinjenica da su udarili u jedrilicu, prešli preko nje i potom se nasukali na obližnji otocic Barilac.

Tijela nesretnih Talijana policijski ronioci pronašli su u moru tek oko 14 sati. Horvatincic i ?erde Dilber nisu ozlijedeni.

Sjedili na krmi

- Gliser je udario u lijevu zadnju stranu jahte na kojoj je bilo dvoje talijanskih državljana, najvjerojatnije supružnici. Pokupio ih je i tijela su pala u more. Poginuli su najvjerojatnije sjedili u kokpitu broda, tako da je Horvatincic pramcem glisera direktno udario u njih, kazao je Boris Seljanovski, nacelnik Odjela inspekcijskih poslova Lucke kapetanije Šibenik.

Horvatincic je djelatnicima policije rekao da je bio ukljucen autopilot, koji je, kako tvrdi, zakazao. "Kaže da nije mogao manevrirati, vec je išao direktno na njih. Vidjeli su da idu na jedrilicu, mahao im je mogu li ubrzati jer on nije mogao reagirati", prenio je inspektor Seljanovski.



Horvatincic tvrdi da je vozio brzinom od 20 milja, što je na udaljenosti manjoj od 300 metara od obale zabranjeno, a Seljanovski veli da ce iz glisera biti izvaden GPS uredaj da bi se tocno vidjelo kuda je i kojom brzinom prolazio. Za ovakvu je pomorsku nesrecu moguca kazna od pet godina zatvora. Tijela stradalih Talijana još nisu identificirana.

Glasnogovornica PU šibenske Marica Kosor nije htjela kazati je li Horvatincic podvrgnut alkotestu, a još nije poznato ni hoce li im se odrediti pritvor. Reagirao je i ministar mora Božidar Kalmeta, koji je oformio posebno istražno povjerenstvo da bi se utvrdile okolnosti nesrece.

Žaljenje u priopcenju za medije

Priopcenjem za medije oglasio se Horvatincic. "Na moju veliku žalost, upravljacki sustav broda je otkazao i iz tog razloga u trenutku nesrece nisam mogao njime upravljati i skrenuti iz smjera koji je vodio prema drugom plovilu", tvrdi Horvatincic, koji je ponovio da je turiste na jedrilici pokušao upozoriti da idu ravno na njih.

- Svjestan odgovornosti prema žrtvama ove tragicne nesrece, proživljavam vrlo teške trenutke i molim za razumijevanje, kazao je.



Šok u Primoštenu

Primoštenci i turisti šokirani su nesrecom. Sara i Stefano Quargiotti, nauticari iz Padove, iz videnja poznaju stradale supružnike, koji su i lani jedrili na primoštenskom podrucju.

- Prepoznali smo odmah jedrilicu. Grozno, brod je skoro prepolovljen. Gliseri užasno voze. Ponekad kad jedrimo ima ih i po tri-cetiri oko nas, no nikada nismo pomislili da se ovakva grozota može dogoditi, da netko ne vidi kud ide i svom silinom udari u jedrilicu, kazala je Sara Quargiotti.


Podijeli: Facebook Twiter