Imovina župe Dajla vraca se državi!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo pravosuda donijelo je u srijedu rješenje na osnovi kojeg ce se na sporne nekretnine župe Dajla kraj Novigrada uknjižiti hrvatska država.

Pojašnjavajuci ovaj potez bez presedana u odnosima Hrvatske i Vatikana, ministarstvo u priopcenju navodi da je u postupku upravnog nadzora doneseno rješenje kojim se "proglašavaju ništavnima rješenja Istarske županije, Ureda za imovinskopravne poslove iz 1997., 1998., 1999., 2000., 2001., 2002., a kojima se daje u vlasništvo poljoprivredno i gradevinsko zemljište, odnosno utvrduje pravo na naknadu u vrijednosnim papirima župi Dajla iz Dajle, kao pravnom sljedniku na crkvenom i civilnom podrucju benediktinskog samostana Dajla".

- Rješenja ureda Istarske županije oglašena su ništavnim jer su donesena u stvari o kojoj se ne može rješavati u upravnom postupku nadoknadivanja imovine oduzete za vrijeme jugoslavenske komunisticke vladavine jer su ista pitanja riješena medudržavnim sporazumom.

Ovim rješenjem Ministarstva pravosuda ujedno su poništeni svi pravni ucinci koje su ta poništena rješenja proizvela. Temeljem rješenja Ministarstva pravosuda bit ce omoguceno da se Republika Hrvatska uknjiži kao vlasnik na navedenim nekretninama, odnosno da se uspostavi ranije zemljišnoknjižno stanje, koje je bilo prije poništenih rješenja.

Jednako tako nadležna tijela poduzet ce i druge odgovarajuce potrebne mjere da bi se otklonile posljedice nastale donošenjem rješenja koja su oglašena ništavim, piše u priopcenju Ministarstva pravosuda.

Neznanje ili namjera

Sam ministar Dražen Bošnjakovic nam je rekao da je njegovo ministarstvo tijelo koje u skladu sa zakonom provodi nadzor nad radom prvostupanjskih tijela i ima pravo donositi ovakvo rješenje, i to medu ostalim i na osnovi vlastite inicijative.

- Zašto ovakvo rješenje nije doneseno svih ovih 14 godina, ne znam. Moguce je da se nitko od mojih prethodnika na ovoj poziciji nije posebno bavio ovim slucajem. Oni koji nisu zadovoljni ovakvim našim rješenjem, na koje nema žalbe, mogu pokrenuti upravni spor, rekao je Bošnjakovic.

Nekadašnja ministrica pravosuda u Vladi Ivice Racana i zastupnica SDP-a Ingrid Anticevic Marinovic kaže da Vlada u priopcenju želi ostaviti dojam da je 1997. sporne nekretnine župi poklonila Istarska županija, a ne država.

- To nije tocno. U prvom stupnju rješenja o povratu imovine davale su ispostave državne uprave na podrucju pojedine županije, a ne županije kao jedinice lokalne samouprave. To znaci da država sada poništava rješenja koja je sama donijela prije 14 godina. To prakticki znaci da je netko 1997. nanio štetu državi bilo iz neznanja, bilo namjerno, ali to bi onda znacilo da je pocinio kazneno djelo, rekla je Anticevic Marinovic.

Što se može, može

Dodala je da je i sam institut upravnog nadzora ostatak iz komunistickog pravosuda te da njegovom uporabom ponekad može doci do pravne nesigurnosti.

- Treba reci da se država baš i ne ponaša na ovakav nacin kada treba pomoci, ne nekoj župi, nego obicnim gradanima. A uostalom, Crkvi je vraceno puno više imovine nego li je vraceno obicnim gradanima, rekla je te dodala da ne zna za rješenja kojima je vracena imovina župi Dajla, a koja su donošena za vrijeme vladavine šesteroclane koalicije predvodene SDP-om.

Bošnjakovic kaže da je rješenje njegovog ministarstva temelj na osnovi kojeg ce Državno odvjetništvo (DORH) pokrenuti odgovarajuce radnje kojima ce se imovina vratiti u državno vlasništvo.

Što se tice dijela imovine koja je u meduvremenu dva puta prodana, Bošnjakovic, naglašavajuci da govori nacelno, kaže da ce DORH vratiti imovinu koja se može, a za onu koja se ne može vratiti jer je u meduvremenu prodana, moguce je tražiti naknadu od župe Dajla.

- Medutim, treba reci da je ovdje rijec o vrlo kompliciranim pravnim odnosima, tako da je potrebno svaki pravni posao koji se dogodio analizirati pojedinacno, rekao je Bošnjakovic.


Podijeli: Facebook Twiter