U Cavogalve došlo skoro sto tisuca ljudi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cavoglave su sinoc bile pod policijskom opsadom. Rodno selo Marka Petrkovica Thompsona, u kojemu svake godine organizira paralelnu proslavu "Oluje", preplavili su specijalci iz cijele Hrvatske koji su na licu mjesta privodili sve koje su zatekli s ustaškim obilježjima, ikonografija koja velica zlocinacki režim im je oduzeta, a u policijskom stožeru postavljenom pod šatorom na livadi u centru sela odmah su im ispisivane i prijave zbog kršenja zakona.

U Cavoglavama je bio i nacelnik Policijske uprave šibensko-kninske Ivica Kostanic koji je kazao da je do 20 sati zbog zabranjene ikonografije kažnjeno 13 muškaraca.

- Policija postupa, oduzimaju se svi predmeti koji su zabranjeni zakonom, koji poticu rasnu, vjersku i nacionalnu mržnju, a protiv prekršitelja se podižu optužni prijedlozi po Zakonu o javnom okupljanju, rekao je Kostanic.

- Osim tih 13 optužnih prijedloga jedna je osoba prijavljena zbog narušavanja javnog reda i mira, te jedna zbog nasilja u obitelji. Naša je procjena da je tijekom petka na proslavi u Cavoglavama bilo ukupno 80.000 ljudi. Sve je prošlo mirno i bez incidenata, a cak nije bilo ni prometnih gužvi", kazala je za Hinu glasnogovornica šibensko-kninske Policijske uprave Marica Kosor.

Selo u kojemu se svake godine domoljublje mjeri time iz kojega ce se grla glasnije zaoriti "Jure i Boban" i na cijoj ce se kapi ili majici vidljivije kocoperiti natpis NDH, U ili slicni, ove je godine pružilo ublaženiju sliku. Ustaške pjesme i ikonografiju rjede se moglo cuti i vidjeti, a tome je zasigurno doprinijela policijska najava snimanja i fotografiranja skupa te prijetnja kaznama.

Umjesto toga, vecina posjetitelja nosila je majice s fotografijom Ante Gotovine, dok su kape, na kojima se prijašnjih godina stavljala znacka sa slovom U, bile ukrašene hrvatskim ili "hrvatskijim" grbom, ovisno o boji prvoga polja.

Policija se na akciju odlucila nakon niza godina toleriranja cavoglavskog derneka koji je lani kulminirao napadom na ekipu HTV-a. Uz same kazne koje su ispisane na licu mjesta, ostaje vidjeti hoce li itko biti i naknadno procesuiran s obzirom na to da je skup sniman i fotografiran te da ce policija pregledati sve materijale.

U Cavoglavama se igrao mali nogomet, nastupila su kulturna društva, a proslava je kulminirala koncertom Marka Perkovica Thompsona koji je zapoceo s pjesmom "Cavoglave" i povikom "za dom spremni".

- Slavimo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, slavimo ga ovdje u mjestu, i to kako mi želimo, a ne politicari, porucio je Thompson okupljenoj svjetini koja je skandirala "u boj, u boj". Thompson se nije pojavio na službenoj proslavi "Oluje" u Kninu.

Tijekom cijeloga dana u Cavoglavama je bilo živo, a vec oko 14 sati u mjestu su se pocele stvarati gužve unatoc tome što se ulaz u selo automobilima naplacivao 20 kuna. Posjetitelje je najviše oduševila nekoliko stotina metara duga povorka motociklista koji su u 17 sati put Cavoglava krenuli iz Drniša. Na proslavi u Cavoglavama primijeceni su biskupi Ante Ivas i Mile Bogovic, te don Andelko Kacunko.  (Z. DELJANIN, Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter