Kosor o generalima, Josipovic o zlocinu nad Srbima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Pozdrav svim hrvatskim braniteljima, svim hrvatskim generalima, a osobito Anti Gotovini i Mladenu Markacu!", uskliknula je to premijerka Jadranka Kosor na pocetku svog govora na proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te 16. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja koja je u petak održana u Kninu, izazvavši gromoglasni pljesak stotina okupljenih branitelja i gostiju.

Premijerka, koja se inace usteže u komentiranju presuda porucujuci da je pravosude neovisno, ustala je protiv nepravomocne haaške presude Gotovini i Markacu, odbacila zlocinacki pothvat i ustvrdila da je Oluja bila pobjednicka, pravedna i casna akcija.

- Bez Oluje i zapovjednika koji su je vodili mi danas ne bismo bili ovdje i ne bismo imali što slaviti. Nikada necemo prihvatiti da nam se predbacuju naše pobjede. Domovinski rat bio je pravedan, obrambeni i osloboditeljski, a zlocinacki pothvat planirali su i proveli Miloševic i njegovi pomagaci, rekla je Kosor.

Ništa bez Tudmana


Dodala je da bi bilo dobro "da i naši susjedi razumiju da su ovdje slomljeni zubi tiraninu, a time je i njima otvoren put u demokraciju".



- Ljubav prema vama braniteljima moramo stalno dokazivati i neprekidno imati u srcu uspomenu i sjecanje na prvog hrvatskog predsjednika Franju Tudmana. Bez branitelja koji su se odazvali pozivu prvog hrvatskog predsjednika ne bi bilo slobodne Hrvatske. Mi smo danas ostvarili sve najvažnije strateške ciljeve, slobodu, neovisnost, clanstvo u NATO-u, završetak pregovora s Europskom unijom. Uistinu danas imamo Hrvatsku. Vrijeme je da sve snage usmjerimo u razvoj društva, da bismo živjeli bolje, stabilno i sigurno, rekla je Kosor.

Dodala je da, kao i za vrijeme rata, i danas znaju odgovoriti izazovima - pobjednicki i olujno. Tek uzgred je, u jednoj recenici, rekla da je zlocin - zlocin, ma s koje strane bio pocinjen, i krivci moraju biti privedeni pravdi bez obzira radilo se o ratnom zlocinu, profiterstvu, kriminalu i korupciji.

Nesnošljiva okupacija


Razliku u retorici donio je predsjednik Ivo Josipovic, koji se nije držao jednostranog prikaza, vec je pomno biranim rijecima podsjetio da su i Srbi sudjelovali u Domovinskom ratu te izrazio žaljenje zbog zlocina pocinjenih nad srpskim stanovništvom.No, za razliku od trijumfalizma Kosor i Bebica na koji su okupljeni odgovarali stalnim pljeskanjem, Josipoviceva težnja da prikaže cjelovitu sliku ratnih zbivanja, ne dovodeci u pitanje legitimnost niti važnost Oluje, pracena je s negodovanjem.

- Slavimo pobjedu u legitimnoj i pravednoj obrani domovine. Sa zahvalnošcu se sjetimo svih poginulih, ranjenih, nestalih, svih koji su bili spremni dati svoj život za slobodu i demokraciju. Uz hrvatsku vojsku i policiju, državno vodstvo i casnike, zahvalnost dugujemo i tisucama civila koji su svojom žrtvom, predanim radom, potporom oružanim snagama i odanošcu domovini doprinijeli pobjedi. Oluju obilježavamo kao pobjedonosni završetak nesnošljive i nepravedne okupacije Hrvatske. Ovu pobjedu slavimo ponosno i dostojanstveno, žaleci sve žrtve, osudujuci svaki zlocin, rekao je Josipovic.

Pijetet prema nevinima

Izazvao je time prve negativne reakcije medu okupljenima, a zvižduci i dobacivanja postajali su sve cešci i glasniji kako je njegov govor odmicao.

- Oluja, u svojoj suštini blistava vojna akcija, ne smije biti dovedena u pitanje zbog necasnih postupaka pojedinaca odgovornih za zlocine protiv naših sugradana srpske nacionalnosti. Zlocin je zlocin i treba ga kazniti. Žrtva je žrtva. Sa žrtvom treba suosjecati. S tugom i pijetetom sjecamo se svake nevine žrtve. Najcvršci temelj pobjede u Domovinskom ratu bilo je jedinstvo gradana Hrvatske, hrvatskog naroda u zajedništvu sa svim slobodoljubivim pripadnicima naših nacionalnih manjina, medu kojima su i brojni hrvatski državljani srpske nacionalnosti. Svi oni aktivno su sudjelovali u obrani i oslobadanju Republike Hrvatske, svoje domovine, iznio je Josipovic.

Ne obaziruci se na zvižduke, nastavio je da danas zahvaljujuci pobjedi u "Oluji" i cijelom Domovinskom ratu Hrvatska pripada slobodnom i naprednom svijetu. Nadodao je još jednom da je u ratnim dogadanjima bilo zlocina, nepoštivanja ljudskih prava, pretvorbenog kriminala i ratnog profiterstva, ali, porucio je, "ponos, domoljublje i želja za modernom i uspješnom Hrvatskom prevladavajuce su poruke naše nedavne prošlosti koje ce nadvladati zlo koje nam je u baštinu ostavio rat". (Z. DELJANIN/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter