Sveta Stolica u ratu s biskupom Milovanom!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Papa Benedikt XVI. je doslovno na jednu minutu suspendirao mons. Ivana Milovana, biskupa Porecke i pulske biskupije, zbog spora s talijanskim benediktincima u vezi s imovinom nekadašnjeg benediktinskog samostana u Dajli. U trajanju od spomenute minute Sveti otac je imenovao vatikanskog biskupa mons. Santosa Abrila y Castella da u ime Biskupije i Župe Dajla 13. srpnja potpiše sporazum o uredenju medusobnih odnosa. Na temelju tog sporazuma Biskupija i Župa Dajla moraju talijanskim benediktincima u roku od godinu dana vratiti vrijedne nekretnine i platiti gotovo 6 milijuna eura na ime obeštecenja, poreza i sudskih troškova. A ako ne prepišu nekretnine trebaju platiti još 25 milijuna eura.

Papa Benedikt XVI., primijenivši kanonsko pravo, ucinio je time presedan ne samo u hrvatskoj, vec opcenito u svjetskoj sudskoj praksi. I ne samo to: otvorio je Pandorinu kutiju kojom omogucuje svim nekadašnjim stranim vlasnicima crkvenih i drugih dobara da ih dobiju natrag nauštrb hrvatske države i njenih gradana, neposredno narušavajuci državni suverenitet.

Suspendiranjem domaceg biskupa u odlucivanju Sveta Stolica se stavila iznad hrvatskih zakona, medudržavnog ugovora Hrvatske i Vatikana, pa i Osimskih sporazuma, kojima su benediktinci iz Dajle, kao talijanski državljani, vec obešteceni! Papa ih je, naime, odlucio obeštetiti drugi put!



Naime, oni su vec dobili 1,7 milijardi lira nakon Osimskih sporazuma od Republike Italije, cime su obešteceni kao talijanski gradani. Buduci da su jednom vec primili obeštecenje, više na to nemaju pravo, premda ga sada traže po drugi put, i to od Župe Dajla i Biskupije, tvrdi docent medunarodnog prava na Pravnom fakulteteu u Zagrebu dr. Davorin Lapaš. Porecko pulska biskupija vec je 15. srpnja trebala, dva dana nakon potpisivanja sprazuma, na racun u njemackoj banci u Frankfurtu uplatiti pola milijuna eura!

U Porecko-pulskoj biskupiji kažu da ovakvo rješenje znaci bankrot biskupije, pljenidbu citave njene imovine i izbacivanje doslovno na ulicu. (Vesna MEDVEDEC)

OVO JE SKRACENA VERZIJA TEKSTA. OPŠIRNO O OVOJ TEMI CITAJTE U SUBOTNJEM TISKANOM IZDANJU.

 

 


Podijeli: Facebook Twiter