Ukinuto dvostruko pravo glasa za manjine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ustavni sud ukinuo je danas prvi clanak lani izmijenjenog ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, ocjenjujuci neustavnom odredbu po kojoj se jednoj, srpskoj manjini, u okviru opceg izbornog sustava unaprijed zakonom jamce zastupnicka mjesta u Saboru.

Sud je, naime, jednoglasno odlucio da je ustavnopravno neprihvatljiva odredba po kojoj se manjinama koje u Hrvatskoj sudjeluju s više od 1,5 posto stanovnika, dakle srpskoj manjini, unaprijed jamci najmanje tri zastupnicka mjesta na temelju opceg birackog prava.

Sud je stoga ocijenio da na predstojecim parlamentarnim izborima takva pravila, koja dopuštaju dvostruko pravo glasa predstavnicima manjina na parlamentarnim izborima, nije dopušteno primijeniti.

Saboru je, stoji u obrazloženju Ustavnog suda, otvorena pravna mogucnost da donese nove propise kojima ce pitanja sadržana u ukinutom clanku Ustavnog zakona urediti na nacin koji uvažava zahtjeve koji proizlaze iz Ustava. (Hina)

Radin: Žalit cemo se Strasbourgu

Manjinski zastupnici burno su reagirali, a prednjacio je šef njihovog zastupnickog kluba Furio Radin.
- Ovo je necuvena, politicka odluka Ustavnog suda koja nece utjecati na ishod izbora, ali ce poljuljati vjerodostojnost te institucije. Klub zastupnika nacionalnih manjina žalit ce se Sudu za ljudska prava u Strasbourgu, a takoder cemo s tom presudom upoznati sve clanice EU, upozorava Radin.
Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac smatra, medutim, da se razlicito tretiraju izborna pravila koja se odnose na vecinski narod i ona za manjine "cime se diskriminira manjine". - Ustavni sud je unazadio ono što je Sabor unaprijedio ukidajuci getoizaciju pripadnika manjina na biralištima. Mi cemo pronaci nacin kako cemo odgovoriti, naravno u skladu s Ustavom i zakonima, izjavio je Pupovac za Hrvatski radio.


Josipovic: Odluka Ustavnog suda ocekivana

Predsjednik Ivo Josipovic je u Porecu, odgovarajuci na novinarska pitanja, komentirao odluku Ustavnog suda. - Ona je je za mene kao pravnika bila ocekivana, medutim nisam to prije govorio poštujuci neovisnost Ustavnog suda. U politickom smislu jedan sam od onih koji zagovaraju dopunsko pravo glasa za manjine i ocito je da cemo morati dobro išcitati tu odluku, posebno Hrvatski sabor, kako bismo vidjeli može li se, i uz koje uvjete, dopunsko pravo glasa realizirati. Ne vjerujem da ce radi toga nastati ustavna kriza. (K. F.)

Kosor: Odluku Ustavnog suda treba poštovati

Upitana za komentar odluke Ustavnog suda, te kako ce ta odluka djelovati na vladajucu koaliciju, kojoj predstavnici manjina pripadaju, premijerka Jadranka Kosor rekla je: "Ne znam zašto bi dovelo do problema u vladajucoj koaliciji. Kada se radi o odlukama suda, Vlada te odluke provodi i ne bi ih se trebalo komentirati. Dakako, u Vladi ostaje pitanje kako je moguce sada mijenjati izborna pravila nekoliko mjeseci prije izbora. Kada je Vlada razmišljala o izmjenama izbornog zakona u javnosti je to docekano s puno kritika. A bilo je puno mjeseci više prije izbora. U svakom slucaju odluku Ustavnog suda treba poštovati, ali mi cemo još puno o tome razgovarati. " (G. R.)Kajin: Ustavni suci su nacionalisti

Kajin: Podilaženje nacionalistickim opcijama

- Cinjenica je da je ustavni zakon oko dvostrukog prava glasa preferirao jednu manjinu na racun drugih manjina. Medutim, bit je u tome da se ukidanjem dvostrukog prava glasa diskriminiraju one politicke stranke koje najdosljednije brane prava manjina i to suci Ustavnog suda, svi odreda nacionalisti, jako dobro razumiju, smatra saborski zastupnik IDS-a Damir Kajin te precizira: - Pod broj jedan, kažnjava se IDS i sve one koji brinu brigu o manjinama, dok se ukidanjem ovog dvostrukog prava glasa podilazi nacionalistickim opcijama. Iako, apsolutno se slažem, nije u redu da se za jednu manjinu, konkretno u ovom slucaju srpsku, rezerviraju sva mjesta. Znaci, IDS gubi npr. glasove manjina i time u ukupnom zbiru glasova gubi mandat, što ce reci da se u Hrvatskoj najviše isplati nastupati s nacionalistickih pozicija protiv manjina a potom trgovati s manjinama, kao što to radi vladajuca vecina. (M. Ra.)


Podijeli: Facebook Twiter