Parlamentarni izbori 4. prosinca, oporba nezadovoljna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Parlamentarni izbori bit ce 4. prosinca, tako su u petak odredili celnici vladajuce koalicije na sastanku koji je trajao tek nešto više od sat vremena.

Uoci sastanka predsjednik HSS-a Josip Frišcic novinarima je rekao da je njegov stav izbori 20. ili 27 studenog, a potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio mu je da bi izbori trebali biti izmedu 18. listopada i 20. studenog. No, nakon sastanka svi su sudionici isticali da su se brzo i konsenzualno složili da hrvatski biraci na birališta izadu 4. prosinca.

To znaci da je HDZ u cilju odabira za njih što povoljnijeg datuma izbora odlucio zanemariti odredbu o referendumu o pristupanju EU-u iz Deklaracije o temeljnim nacelima za punopravno clanstvo Hrvatske u EU-u, što ju je Sabor, na prijedlog Vlade, usvojio u studenom prošle godine.

Dvojba o referendumu

Prema toj odredbi referendum se mora održati 30 dana nakon potpisa ugovora o pristupanju EU-u. Premijerka Jadranka Kosor u petak je rekla novinarima da se ocekuje da ce ugovor biti potpisan 9. prosinca. Dakle, referendum što ga raspisuje Sabor trebao bi, sukladno deklaraciji, biti najkasnije 9. sijecnja 2012. Ali, to je neizvedivo jer ce aktualni saziv Sabora biti raspušten najkasnije 4. studenog, a novi ce se konstituirati najranije pocetkom sijecnja.

Poslije sastanka u HDZ-u je, ali i u drugim koalicijskim strankama vladala konfuzija u vezi s dvojbom koji ce saziv parlamenta raspisati referendum. Jedni su tvrdili da ce to uciniti postojeci saziv, znaci prije potpisa ugovora o pristupanju. Drugi su spominjali mogucnost da referendum raspiše i raspušteni Sabor jer zastupnicima mandat formalno prestaje danom konstituiranja novog saziva parlamenta.

Tek nam je Pupovac, i to dopuštajuci da ga se citira, objasnio da ce se vjerojatno odustati od deklaracije donijete 2005. godine, a izmijenjene prije osam mjeseci.

Usporavanje procesa

- Deklaracija nema nikakvu ustavnopravnu važnost. Smatram, a i konzultirao sam se o tome s ustavnim strucnjacima, da bi odluku o raspisivanju referenduma trebao donijeti novi saziv Sabora, u skladu s clankom 142. Ustava. Naime, ugovor ce biti potpisan 9. prosinca.

Nakon toga bit ce konstituiran novi saziv Sabora koji ce onda dvotrecinskom vecinom ratificirati taj potpis. I onda ce raspisati referendum koji se mora održati u roku od 30 dana od saborske odluke o ratifikaciji. Zbog svega ovog ne ocekujem da bi se referendum mogao održati prije sijecnja sljedece godine, rekao nam je Pupovac.  

Sve ovo upucuje na to da je HDZ, da bi omogucio Jadranki Kosor da u svojstvu tehnicke premijerke, i to kao izborna pobjednica ili gubitnica, potpiše ugovor, odlucio usporiti proces ratifikacije tog dokumenta, i u Hrvatskoj i u clanicama EU-a. Jer, sigurno je da ni jedna clanica nece poceti proces ratifikacije dok Hrvatska nije završila svoj posao.

Inace, na presici je bilo interesantno slušati Frišcica kako komplimentira premijerki i govori o nastavku suradnje i nakon prestanka ovog mandata, a Kosor mu je uzvracala pohvalama na cvrstoj potpori HSS-a. To je novinare navelo na razmišljanje da možda ipak ima šanse za zajednicki izlazak HDZ-a i HSS-a na parlamentarne izbore. (N. BOŽIC, D. CIGLENECKI, Z. CRNCEC/Novi list)


Pantovcak ne vidi nepremostiv problem

Na Pantovcaku ne misle da nepremostiv problem predstavlja cinjenica da ce se s ovako odredenim datumom izbora teško moci poštivati rok iz Deklaracije o pristupanju EU-u od 30 dana za provodenje referenduma od dana potpisivanja pristupnog ugovora.

- Sabor je donio deklaraciju, može ju i promijeniti i produljiti rok, objašnjava predsjednik Ivo Josipovic.


Milanovic: Datum izbora pravno sporan

Predsjednik SDP-a Zoran Milanovic brzo je reagirao, porucio je da ce pobijediti na izborima kad god oni bili, ali je doveo u pitanje pravnu utemeljenost datuma.

- Spremni smo za izbore, pobijedit cemo. Medutim ovaj datum je sporan s obzirom na ustavne norme i deklaraciju i  nepotrebno ce zakomplicirali stvari oko referenduma o pristupu EU, komentirao je Milanovic.


Pusic: Prosinac dovodi u pitanje pristup EU-u

Predsjednica kluba zastupnika HNS-a Vesna Pusic rekla je da "4. prosinca apsolutno dovodi u pitanje jedan od strateških ciljeva Hrvatske, a to je clanstvo u EU-u". Predsjednik HNS-a Radimir Cacic rekao je da HDZ-ova Vlada zanemaruje interese gradana i države samo da bi se "održala deset, 15 ili 20 dana duže na vlasti".


Kajin i Hrelja o datumu

Komentirajuci odluku vladajuce koalicije da parlamentarni izbori budu 4. prosinca, potpredsjednik IDS-a Damir Kajin je rekao da je sada, kad znamo datum izbora, jedino dobro što ce turisticka sezona proci u miru, a da osim toga ništa drugo nije dobro.

Kako je rekao, izbori su se trebali održati 4. prosinca 2009., odnosno pet mjeseci nakon odlaska premijera Ive Sanadera.

- Da su se tada raspisali izbori, ova bi Vlada danas mogla svakoga pogledati mirne savjesti u oci. Ovako je zemlju dovela do nacionalne katastrofe, ocijenio je Kajin. Po njegovim rijecima, Hrvatskoj ce trebati dvije godine da se vrati ondje odakle je Jadranka Kosor pocela 1. srpnja 2009.

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Silvano Hrelja je istaknuo da je 4. prosinca prekasno te da bi najbolje rješenje bilo kad bi se izbori održali sredinom ili potkraj listopada.

- Svjestan sam da je to rezultat trulog kompromisa izmedu želje premijerke Kosor da izbori budu sljedece godine i želje za kupnjom jeftinih bodova Josipa Frišcica koji misli da ce time anulirati klijentelisticko ponašanje u cetiri prošle godine, izjavio je Hrelja.

Dodao je da se time gubi "dragocjeno vrijeme, dok je kriza iz dana u dan sve žešca". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter