FOTO: Požar na Bracu prijeti kucama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Veliki požar na otoku Bracu, koji je buknuo u cetvrtak u Pustinji Blaca, još nije ugašen, a zahvatio je oko 4.000 hektara guste borove šume, trave i niskog raslinja te se širi prema naselju Dracevici u jednom i prema mjestu Vela Faska - uvala Mala Lozna prema Bolu u drugom smjeru, priopcila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS).

Naselje Dracevica je obranjeno. Po dosadašnjim podacima vatrogasci su, uz pomoc zracnih snaga, uspjeli obraniti sve stambene objekte, a nitko od turista, mještana i vatrogasaca nije ozlijeden.

Vatra se u Dracevici približila kucama na nekoliko stotina metara, a vatrogasci uz pomoc zracnih snaga cine sve da bi sprijecili da požar zahvati kuce.





Glavni državni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin popodne je za medije izjavio da je taj požar na Bracu najveci ove godine u Hrvatskoj i jedan od natežih u zadnjih nekoliko godina jer je zahvatio velik prostor.

- Požarište na Bracu bit ce aktivno i iducih nekoliko dana, rekao je Jurin. U gašenju sudjeluje 220 vatrogasaca te pet kanadera i nekoliko air-tractora i helikoptera, izvijestili su vatrogasci s terena.

Visoki dim se s brackog proširio i na splitsko podrucje te je kanaderima zbog slabije vidljivosti otežano gašenje, izvijestili su vatrogasci.

Popodne su nauticari na brackom podrucju pozvani na oprez jer kanaderi moraju slijetati do morske površine da bi uzeli vodu potrebnu za gašenje požara.


Podijeli: Facebook Twiter