U jednom danu euro sa 7,39 na 7,45 kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U sjeni ovotjednog velikog rasta švicarskog franka na domacem medubankarskom tržištu zbila se prava drama. Zbog krize u Italiji u ponedjeljak, 11. srpnja, zatresla su se svjetska financijska tržišta. Posljedica toga jest da je euro naglo oslabio prema svim važnijim valutama. Da se deprecijacija kune dogodila u utorak, 12. srpnja, u javnosti je postalo jasno tek jucer ujutro kada je Raiffeisen banka na svom portalu objavila komentar o tecaju eura i kune na domacem medubankarskom tržištu u utorak.

Naveli su da je povecana potražnja za devizama, sa strane institucionalnog i bankarskog sektora, dovela do deprecijacije domace valute naspram eura i to do razina nešto ispod 7,45 kuna, a nakon toga je došlo do blage korekcije i dan je zatvorio na razinama oko 7,43. Dan ranije je euro trgovan po 7,39 kuna. Dakle, samo je u utorak euro ojacao 0,8 posto, a zakljucio s dobitkom od 0,54 posto. Toliko velik rast eura u jednom danu odavno nije zabilježen na domacem deviznom tržištu i ukazuje da se nestabilnost s svjetskih deviznih tržišta prelila i u Hrvatsku.

Raiffeisen ce danas u 10.30 sati objaviti što se jucer dešavalo na domacem tržištu. No, jucer smo usred trgovanja dobili informaciju od Marka Germina, direktora Direkcije deviznog trgovanja u Raiffeisen banci, koji je inace rodom iz Buja. Veli da kada je ponuda jednaka potražnji tecaj ne bilježi oscilacije, a da se u utorak dogodila navala na kupnju eura te prodaju kuna. Pojašnjava da su to cinili i strani i domaci klijenti, ali da tecaj nije probio 7,45 kuna jer se na toj razini nudila veca kolicina eura na prodaju koja je sprijecila njegov daljnji rast. Zakljucuje da su prometi tog dana bili mnogo veci nego inace.

- U srijedu se reprizirao scenarij od utorka. Povecana potražnja da eurom ojacala ga je na 7,45 kuna gdje se pojavila veca kolicina na prodaji pa je ponovno spušten na 7,43 kune, komentirao je Garmin koji veli da nije posve jasno je li to direktna posljedica dogadaja u Italiji ili neceg drugog.

HNB za danas nije utvrdio tecaj prema onome što se zbilo na deviznom tržištu. Objavili su da je srednji tecaj eura 7,416 kuna što je mnogo manje od tržišnog tecaja. Istodobno su smanjili vrijednost franka sa 6,36 na 6,33 kune zbog pada koji je zabilježen preksinoc na deviznom tržištu. S obzirom na ranije navedeno, vec bi sutra euro mogao porasti na 7,43 na tecajnici HNB-a, a kako je jucer popodne franak ponovno ojacao na svjetskim tržištima sutra bi mogao dostici novi rekord od 6,39 kuna. (Piše Paulo GREGOROVIC)


Toliko jak euro u srpnju nije zabilježen od 2003.
Vrijednost vecu od 7,4 kune u srpnju euro nije zabilježio od 2003. godine kada je došao nadomak 7,48 kuna. Proteklih godina je priljev turistickih deviza oslabio euro tijekom ljeta, a ove godine to nije slucaj. Analiticari Raiffeisen banke su ovog tjedna objavili kako je vjerojatno da ce ove godine izostati uobicajeni sezonski pritisci na jacanje kune. Vele da ce na trendove najviše utjecati potražnja za devizama, s obzirom da su državne obveze vezane uz euro, ali i priljev eura koji ostvaruju domace tvrtke u državnom vlasništvu koje se zadužuju u inozemstvu.


Kako se formira tecaj i kako se zaštiti od deprecijacije

10.30 h:
Raiffeisen banka na svom portalu objavi komentar o jucerašnjem tecaju eura i kune na domacem medubankarskom tržištu
11.59 h:
posljednji trenutak kada se po današnjim cijenama može kupiti udio u bankarskim euro novcanim fondovima i time se zaštititi od gubitka vrijednosti kune koje može nastupiti, a da se pritom ne izgubi na razlici izmedu kupovne i prodajne cijene prilikom prodaje deviza
13.30 h:
HNB na svom portalu objavi sutrašnji tecaj. Za sutra utvrdeni tecaj euro/kuna se cesto poklapa s jutarnjim izvješcem Raiffeisen banke
od 13.30 do vecernjih sati:
iako se vec zna sutrašnji tecaj, gradani mogu u mjenjacnicama i bankama kupiti strane valute po današnjem tecaju. Takvu aktivnost valja izbjegavati kao mjeru zaštite od deprecijacije jer razlika izmedu kupovne i prodajne cijene deviza zna biti veca od zarade koja se ostvari prilikom prodaje, po višem tecaju
u popodnevnim satima: na financijskim portalima se objavi zakljucni tecaj eura i franka. Zakljucni tecaj tog dana je najcešce i pocetni iduceg dana, a kojeg HNB drži relevantnim kada formira tecaj u 13.30 sati


Podijeli: Facebook Twiter