Htjeli o Brodarcevoj smrti pa ih izbacili iz Sabora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sva cetvornica HDSSB-ovih zastupnika - Dinko Buric, Zoran Vinkovic, Boro Grubišic i Ivan Drmic - udaljeni su danas iz sabornice, buduci da su predsjednik Sabora Luka Bebic, a potom i potpredsjednik Vladimir Šeks, njihovo uporno inzistiranje na stanci ocijenili nedopuštenim ometanjem sjednice te pozvali saborsku stražu da ih udalji iz velike vijecnice.

Nakon polusatne stanke, koju je Bebic odredio jer je Buric inzistirao na stanci da bi progovorio o okolnostima smrti umirovljenog generala ?ure Brodarca, a kojoj mu nije želio udovoljiti, Buric je nastavio iznositi svoje zahtjeve za stankom, zbog cega rasprava o tocki dnevnog reda nije bila moguca.

Bebic je stoga pozvao stražu da Burica udalji iz sabornice, na što mu je Buric, napuštajuci veliku vijecnicu, porucio da ga može "biti sram da hrvatska javnost ovo gleda". "Poceli ste strahovati od onoga što mislite da bih mogao reci", porucio je Buric Bebicu, a nakon što mu je iskljucen mikrofon i rekao kako je pred Saborom želio progovoriti o "ubojstvu s predumišljajem hrvatskog generala ?ure Brodarca". 

Bebic je ponovio da ce Sabor tijekom dana dostojanstveno obilježiti smrt bivšeg saborskog zastupnika Brodarca.

Nakon što je Buric udaljen iz sabornice, na stanci su nastavili inzistirati njegovi stranacki kolege Zoran Vinkovic i Boro Grubišic, kojima je Bebic takoder izrekao mjeru udaljenja iz sabornice te pozvao stražu da tu mjeru i provede u praksi.

"Pauziramo vec pola sata, umjesto da prekinete ovo inacenje i date rijec nekome iz HDSSB-a da progovori o cudnim okolnostima iznenadne smrti ?ure Brodarca", porucio je Grubišic predsjedniku Sabora, dok se Vinkovic pozivao na Poslovnik i pravo svakog kluba da mu se odobri stanka. 

Bebic im je porucio da se "na njegovu odluku mogu žaliti u skladu s poslovnikom", ali da stanku nece dati, te im je zbog dovodenja u pitanje daljnjeg održavanja sjednice izrekao stegovnu mjeru udaljavanja sa sjednice.  

Nakon što su trojica HDSSB-ovaca udaljena iz velike vijecnice, zastupnici su poceli raspravu o prijedlogu dopuna Zakona o umirovljenickom fondu, no tada je u sabornicu došao i cetvrti HDSSB-ov zastupnik Ivan Drmic te ponovno poceo tražiti stanku i prosvjedovati zbog kršenja Poslovnika.

Predsjedavajuci sjednicom Vladimir Šeks odmah mu je izrekao opomenu, zatim opomenu s oduzimanjem rijeci, a potom pozvao stražu da ga udalji iz sabornice, pa se tako izvan sabornice našao cijeli Klub HDSSB-a.


Podijeli: Facebook Twiter