Sanader u petak ravno u Remetinec

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši premijer Ivo Sanader ovog bi petka mogao biti izrucen Hrvatskoj. Nakon što je austrijska ministrica pravosuda Beatrix Karla potpisala u petak dozvolu za Sanaderovo izrucenje, preostale su tek formalnosti. Iz austrijskog ministarstva pravosuda predmet je potom vracen na sud u Salzburgu, koji ce odluku o izrucenju proslijediti austrijskom MUP-u.

Policije dvaju zemalja dogovorit ce sve pojedinosti oko izrucenja Sanadera, no vec sad je poznato da ce se vracati u Hrvatsku u pratnji Marine Gašpar, hrvatske državljanke uhicene u Austriji s kokainom.

Službeni izvori u MUP-u još nemaju informacija kad ce Sanader biti izrucen, kao ni Sanaderov odvjetnik Goran Suic. Za petak je, medutim, zakazano izrucenje Marine Gašpar, pa se može ocekivati da ce u istom transportu i Ivo Sanader stici u Hrvatsku. To bi znacilo da ce Sanader iz Salzburga kolima biti prevezen do zrakoplovne luke u Becu, odakle ce avionom biti prebacen u Zagreb, uz pratnju austrijske policije. U Zagrebu ce ga preuzeti hrvatska policija i odvesti u Remetinec, jer mu je sud odredio pritvor zbog opasnosti od bijega.

Ivo Sanader uhicen je u Austriji 10. prosinca prošle godine, nakon što je Sabor prihvatio USKOK-ov zahtjev da ga se pritvori zbog istrage u aferi "Fimi-medija" u kojoj su desetine milijuna kuna izvucene iz državnih poduzeca.

Istodobno je protiv Sanadera otvorena istraga i zbog HEP-ovog pogodovanja DIOKI-ju, prodajom jeftinije elektricne energije i pozajmicom. Vlasnik DIOKI-ja Robert Ježic takoder je bio uhicen, a kasnije je protiv Ježica i Sanadera istraga proširena zbog sumnje da je HEP-ovom pogodovanju DIOKI-ju prethodilo mito, odnosno kupovina luksuznog blindiranog BMW-a.

U meduvremenu, protiv Sanadera je otvorena istraga i zbog zloporabe položaja potpredsjednika Vlade 1995. godine, dogovaranjem provizije od Hypo banke, koja je Hrvatskoj dala kredit za opremanje veleposlanstava. Otvorena je i nova istraga protiv Sanadera i Ježica zbog sumnje da su pokušali oštetiti JANAF na nacin da to javno poduzece kupi zemljište od DIOKI-ja, a istraga za Fimi-mediju proširena je i zbog sumnje u pranje novca.

Najnovijom USKOKO-ovom istragom Sanadera se sumnjici da je od predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadyja primio 10 milijuna eura mita kako bi MOL stekao prevladavajuca upravljacka prava u Ini, iako je imao manji vlasnicki udjel.

Ivi Sanaderu i njegovoj obitelji blokirana je znatna pokretna i nepokretna imovina, izmedu ostalog i kolekcija umjetnina. (Sergej ABRAMOV/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter