Ažurirani popis biraca važniji od datuma izbora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski helsinški odbor (HHO) traži žurno ažuriranje birackih popisa u skladu s rezultatima popisa stanovništva jer se jedino tako može osigurati legitimitet izbora i referenduma, i to pitanje smatra važnijim od objave datuma izbora, istaknuo je danas na konferenciji za novinare predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Cicak.

- Moramo izbjeci situaciju da sudovi odlucuju o pobjedniku izbora, zanima nas vladavina prava i želimo normalne izbore, porucio je Cicak.

Clan Izvršnog odbora HHO-a Miljenko Mesic rekao je da se na popisu biraca nalazi 4,090 milijuna biraca, iako je u Hrvatskoj ukupno 4,29 milijuna stanovnika, a poznato je da imao oko 20 posto maloljetnih osoba. Iz toga proizlazi da bi realno hrvatsko biracko tijelo obuhvacalo oko 3,5 milijuna biraca, kazao je Mesic.

Upozorio je da je Hrvatska vjerojatno jedina relativno mala država u svijetu u kojoj broj biraca za oko pola milijuna premašuje broj stanovnika, stoga razlika u broju stanovnika i biraca dovodi u pitanje legalnost i legitimitet predstojecih izbora, kao i referenduma o ulasku Hrvatske u Europsku uniju, smatra Mesic.

Ustvrdio je da bi se, bude li rezultat referenduma tijesan, ta cinjenica mogla upotrijebiti za dovodenje u pitanje legitimiteta prikljucivanja ili neprikljucivanja EU-u. Reviziju birackih popisa traži oporba i najveci dio javnosti i to pitanje treba što prije riješiti, istaknuo je Mesic.

U vezi s raspravom o datumu održavanja parlamentarnih izbora, Mesic je rekao da je njihov sadržaj pocesto neprimjeren važnosti politickog trenutka, te da Hrvatska nije u izvanrednom stanju buduci da sadašnjoj parlamentarnoj vecini mandat istjece 11. sijecnja 2012. Nema nikakvog razloga da predstojeci izbori ne budu redoviti, osim ako se vladajuca vecina ne odluci na raspisivanje izbora prije isteka mandata, kazao je Mesic.


Podijeli: Facebook Twiter