Hrvatska formalno zakljucila pregovore s EU-om

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska je u cetvrtak, zadnji dan madarskog predsjedništva EU-om, zatvorila zadnja cetiri poglavlja i time i formalno zakljucila pristupne pregovore cime je otvoren put da nakon ratifikacije pristupnog ugovora postane 28. clanica Europske unije 1. srpnja 2013. godine.

Na meduvladinoj konferenciji o pristupanju na ministarskoj razini Hrvatska je zatvorila pregovore u poglavljima Tržišno natjecanje, Pravosude i temeljna prava, Financijske i proracunske odredbe i Ostala pitanja. Hrvatsko izaslanstvo predvodio je potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandrokovic, a europsko madarski šef diplomacije Janos Martonyi.

"Želim cestitati Hrvatskoj, buducoj 28. clanici Unije", rekao je Martonyi na zajednickoj konferenciji za novinare koja je uslijedila nakon pristupne konferencije.

On je izrazio nadu da ce pristupni ugovor biti potpisan do kraja poljskog predsjedanja EU-om koje pocinje u petak, te takoder da ce Hrvatska postati punopravna clanica EU-a 1. srpnja 2013., kao što kaže i indikativni datum ulaska.

Na današnji, kako ga je nazvao, "povijesni dan", ministar Jandrokovic je iskoristio prigodu da na konferenciji za novinare govori hrvatski, zahvalivši se svima na potpori i naglasivši da je Hrvatska danas bolje mjesto za život njezinih gradana.

"Danas slavimo povijesni dogadaj s našim hrvatskim prijateljima: u 20 godina neovisnosti Hrvatska se strahovito promijenila. Ucinila je impresivan napredak prema ispunjavanju kriterija clanstva u EU-u. To je danas nagradeno", rekao je na zajednickoj konferenciji za novinare povjerenik za proširenje Štefan Fuele.

Dodao je da je na hrvatskom putu eurointegracija Europska komisija bila poštena i striktna, što je put kojim ima namjeru i nastaviti.

"Komisija ce nastaviti taj striktni, transparentni pristup kako bi nadzirala na koji nacin Hrvatska ispunjava obveze da bi bila u potpunosti spremna preuzeti odgovornosti clanstva od prvog dana pristupanja", rekao je Fuele. Dodao je da je to "veliki doprinos kredibilitetu procesa proširenja".


Podijeli: Facebook Twiter