Bez ispita na FF-u u Zagrebu, Puli i Zadru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sindikat zaposlenih u visokom školstvu Akademska solidarnost najavio je da ce od 6. srpnja stupiti u štrajk ukoliko Vlada iz saborske procedure ne povuce nacrte prijedloga zakona o znanstvenoj djelatnosti, zakona o visokom obrazovanju i zakona o sveucilištu.

U slucaju štrajka, koji bi poceo na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, profesori nece držati ispite, primati studente na konzultacije, raditi s doktorantima niti obavljati bilo kakve poslove iz svog djelokruga rada. Spremnost na istu akciju pokazali su profesori filozofskih fakulteta u Puli i Zadru.

Štrajkom se želi sprijeciti donošenje zakona koje Akademska solidarnost smatra štetnim za buducnost visokog obrazovanja u Hrvatskoj, odnosno zahvaljujuci kojima bi, upozoravaju, u buducnosti visoko školovanje bilo rezervirano uglavnom za djecu iz bogatih obitelji. Štrajku ce se pridružiti i Pravni fakultet u Zagrebu.

"Navedenim nacrtima prijedloga zakona grubo se zadire u ustavno zajamcenu autonomiju sveucilišta i slobodu znanstvenog stvaralaštva. Osim toga, nacrti zakona o visokom obrazovanju i zakona o znanstvenoj djelatnosti sadrže odredbe koje ce dovesti do bitnoga povecanja udjela radnih odnosa na odredeno ili prikriveno odredeno vrijeme u okviru ukupnih radnih odnosa akademskih radnika, što takoder sindikat smatra izravnim ugrožavanjem socijalnih i gospodarskih interesa zaposlenih u sustavu znanosti i visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj", stoji u izjavi predstavnika Akademske solidarnosti.

Prihvacanje nacrta prijedloga spornih zakona unatoc višemjesecnom protivljenju akademske zajednice i zainteresirane javnosti sindikat je doživio kao posljednji u nizu koraka iz prepoznatljivog repertoara politickog nasilja Vlade i resornog Ministarstva. (L. TOMICIC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter