Moguc štrajk i obustava ispita

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ako postupak mirenja s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa ne uspije, u srijedu, 6. srpnja, pocet ce štrajk akademskih djelatnika na fakultetima i znanstvenim institucijama diljem Hrvatske. Time ispada da studenti imaju još sedam dana da riješe svoje obaveze jer ce se tijekom štrajka obustaviti ispiti i konzultacije, a bit ce prekinute i ostale radne obaveze znanstvenika i profesora. Štrajk je jednoglasno izglasan u ponedjeljak popodne na sastanku Inicijative i sindikata Akademska solidarnost, koji ce danas na konferenciji za novinare na Filozofskom fakultetu u Zagrebu izvijestiti o pojedinostima vezanima uz štrajk.

Kao što su najavili, štrajk pokrecu buduci da je Vlada na sjednici 21. lipnja prihvatila i uputila u saborsku proceduru nacrte prijedloga zakona o znanstvenoj djelatnosti, visokom obrazovanju i sveucilištu, a koji su od samog pocetka stvaranja naišli na intenzivan otpor akademske zajednice te protivljenje brojnih institucija. Štrajk ce trajati do ispunjenja zahtjeva, a to je odbacivanje tog zakona iz saborske procedure i stvaranje novih zakona baziranih na strategiji razvoja visokog obrazovanja, nastalih u dijalogu s akademskom zajednicom. Zasad je poznato da je na štrajk spremna vecina profesora s Filozofskog fakulteta, Instituta za etnologiju i folkloristiku kao i Pravnog fakulteta u Zagrebu, ciji pravni strucnjaci paze na regularnost postupka štrajka.

Sve po zakonu


Clanovi Akademske solidarnosti nisu željeli prije konferencije ulaziti u detalje o tome hoce li štrajk zaista trajati sve dok traje zasjedanje Sabora te hoce li se nastaviti i nakon ljetne pauze, odnosno u rujnu.

- Želimo poštivati proceduru i štrajk ce se odvijati po zakonu, a ne nelegalno, kako stalno tvrdi Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, rekla je jedna od clanica Akademske solidarnosti Morana Cale, profesorica s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Naime, taj vecinski sindikat, koji vodi Vilim Ribic, od samog se pocetka oštro protivi štrajku. Iz krugova Akademske solidarnosti saznajemo da je najava štrajka poslana jucer, nakon cega pocinje postupak mirenja koji traje pet radnih dana i tijekom kojeg se nastoji sporazumno riješiti spor, a u protivnom ce poceti štrajk.

- Buduci da je ministar Radovan Fuchs pokazao da nema namjeru odustati od ovih po nama štetnih zakona, koji dovode do daljnje komercijalizacije visokog obrazovanja te upliva politike u znanost, štrajk se pokazuje kao jedina mogucnost, vele nam profesori iz Akademske solidarnosti.
Govori se da ce se ostali fakulteti prikljuciti štrajku solidarnosti dva dana nakon Zagreba, ali o tome još nije donesena odluka. I na pulskom sveucilištu spremaju se na štrajk. Vecinom je rijec o profesorima s Odjela za humanisticke znanosti, gdje je oko 80 posto nastavnickog kadra podržalo zahtjeve Akademske solidarnosti, a mnogi su i sami clanovi novoosnovanog sindikata.

- U stalnom smo kontaktu s kolegama u Zagrebu, upravo traju tehnicke pripreme, a uskoro cemo se oglasiti priopcenjem, rekli su clanovi pulske Akademske solidarnosti.

Legitiman pritisak

O namjeri organiziranja štrajka obavijestili su i pulskog rektora Roberta Matijašica, koji smatra da bi štrajkanje obustavom održavanja ispita i konzultacija, pogotovo ako bi trajalo duže, dugorocno štetilo cijeloj akademskoj zajednici.

- Najava štrajka nastavak je legitimnog pritiska dijela sveucilišne zajednice protiv novih zakona, no hoce li do njega i doci, i u kojem opsegu, to nam još sada nije poznato. Za sada nemamo ni najava koliko bi se nastavnika štrajku prikljucilo na našem sveucilištu. Vjerujem da su organizatori svjesni da bi štrajk, iako je usmjeren protiv prijedloga novih zakona, najviše štete nanio studentima, njihovom pravu i dužnosti polaganja ispita pred kraj akademske godine, veli rektor Matijašic.

Po podacima Akademske solidarnosti, prijedloge zakona javno odbacuje 97 posto fakulteta koji su se izjasnili o njima, a što je 51 posto ukupnog broja fakulteta u Hrvatskoj. S druge strane, podršku prijedlozima zakona javno nije dao niti jedan fakultet.


Podijeli: Facebook Twiter