Odluka EU-vijeca veliki dogadaj za društvo i državu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednica Nacionalnoga odbora za pracenje pregovora Vesna Pusic veceras je u Buzetu ocijenila odluku europskih celnika o završetku pregovora s Hrvatskom do kraja lipnja i potpisivanje pristupnoga ugovora do kraja godine velikim danom za hrvatsku državu.

"Ovo je naša velika zajednicka pobjeda, a okoncanje pregovora je veliki dan za nas jer Hrvatska nikada do sada nije imala takav okvir politicke stabilnosti kakav ima danas", naglasila je Pusic cestitavši svim gradankama i gradanima Hrvatske.

Prema njenim rijecima "ovo je naš pocetak, nije kraj odnosno ovo je završetak preduvjeta kako bi u jednom europskom okruženju mogli graditi jednu pristojnu normalnu europsku državu".

"Tehnicki se sada priprema pristupni ugovor koji ce se potpisati koncem godine. Nakon toga ratificirat ce se u Europskom parlamentu, mi potom idemo na referendum i ukoliko bude pozitivan ratificirat cemo ga u saboru", kazala je Pusic i dodala kako potom slijedi ratifikacija u parlamentu 27 zemalja clanica, sve do 1. srpnja 2013. kada ce Hrvatska postati punopravna clanica.

Na pitanje je li optimist u svezi s datumima Pusic je kazala kako je datum izvjestan i siguran. "Razdoblje od danas pa sve do 1. srpnja 2013. proci ce i u pracenju ispunjavanja preuzetih obveza o pitanju razine funkcioniranja naših institucija od borbe protiv korupcije i suzbijanja korupcije do ekonomskoga funkcioniranja zemlje.

To je naš minimum, jer su naše ambicije puno vece od toga. To je procedura koju bi bilo pametno da je i sami preuzmemo na duži rok kako bi vodili racuna da se naši zakoni i odluke koje parlament donosi, stvarno i provode", zakljucila je Pusic.

Predsjednik Ivo Josipovic izjavio je u petak u Ljubljani da odluka europskih celnika u Bruxellesu ima povijesno znacenje. Josipovic je u Ljubljani prisustvovao proslavi 20. obljetnice neovisnosti Slovenije.

"Mislim da jedni drugima možemo cestitati na jednoj važnoj fazi u našoj povijesti", rekao je Josipovic, komentirajuci vijesti iz Bruxellesa. Nesumnjivo je da je današnji dan povijesni, no Hrvatsku sada ceka nešto što je vrlo važno, a to je da nastavi s reformama, dodao je predsjednik Josipovic u izjavi hrvatskim novinarima u petak poslije podne u Ljubljani.

"Uvijek isticem da nas bez obzira na uspjeh dosadašnjih reformi ceka i puno drugih stvari koje moramo napraviti, ne samo zbog Europske unije nego zbog nas samih. Siguran sam da ce cinjenica što zatvaramo pregovore dati dodatan vjetar u leda europejstvu kod nas u Hrvatskoj", rekao je predsjednik Josipovic.

Medu ostalim, dodao je da je siguran da ce završetak pregovora biti poticaj da se referendum o clanstvu u Europskoj uniji pripremi "na najbolji moguci nacin", da bi on uvjerljivo uspio i da bi se za clanstvo u Europskoj uniji dobila uvjerljiva potpora hrvatskih gradana.

"Završetak pregovora velik je dan za Hrvatsku, a simbolicno je što se to dogada o obilježavanju dvadesete godišnjice hrvatske državnosti", rekao je u petak za Hinu ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandrokovic.

Europsko je vijece u petak odlucilo da ce pregovori o hrvatskom ulasku u EU završiti iduci tjedan, te da ce Hrvatska do kraja godine potpisati i pristupni ugovor.

"Danas je velik dan za Hrvatsku i krasna je simbolika: dvadeseta obljetnica hrvatske državnosti i završetak pregovora o ulasku u Europsku uniju", rekao je Jandrokovic.

"Ulazak u EU 'tocka je na i' svega što smo poceli prije 20 godina. 'Tocka na i' stvaranja hrvatske države, medunarodnoga priznanja i pobjede u Domovinskom ratu. Svi danas imamo razloga za srecu i ponos", rekao je Jandrokovic.

Po njegovim rijecima, za taj uspjeh treba zahvaliti "hrvatskim braniteljima, prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tudmanu te svim vladama koje su sudjelovale u procesima važnima za završetak pregovora".

Posebno priznanje, drži Jandrokovic, treba odati predsjednici vlade Jadranki Kosor "za kljucnu ulogu u deblokadi pregovora i otvaranju snažne borbe protiv korupcije jer ta dva dogadaja smatram kljucnim za završetak pregovora", rekao je Jandrokovic u kratkoj izjavi za Hinu.

Predsjednik HSS-a Josip Frišcic izjavio je danas da je odluka Europskog vijeca potvrda opravdanosti napora koji su cinili vlada, Nacionalni odbor te pregovaracki timovi na putu zatvaranja pojedinih poglavlja.

"Zasigurno to je trenutak slavlja", rekao je Frišcic, ustvrdivši da je završetak pregovora najljepši dar hrvatskim gradanima za 20. obljetnicu hrvatske samostalnosti. "Danas možemo reci da smo stali na zadnju stepenicu na putu ulaska Hrvatske u EU", dodao je.

Ustvrdio je da su se dosad, nakon burnih europskih i svjetskih zbivanja, dogadali procesi udruživanja bez da se za to pitalo gradane, a da ce hrvatski gradani sada, nakon završetka pregovora, biti ti koji ce na referendumu moci reci svoj stav o ulasku u EU.

"Siguran sam da ce vecina gradana ono što je dosad ucinjeno ocijeniti pozitivnim i glasovati za pridruživanje", rekao je predsjednik HSS, stranke koja je clanica vladajuce koalicije.

Hrvatska gospodarska komora
(HGK) istice da je današnja odluka Europskog vijeca  veliki dogadaj za hrvatsko društvo i državu.

"Ovo je veliki dogadaj za cijelo hrvatsko društvo i za hrvatsku državu", komentar je predsjednika HGK-a Nadana Vidoševica na današnju odluku Europskog vijeca.

"Time je Hrvatska odredila vlastiti put za duže razdoblje i stvorila pretpostavke da u okviru ove zajednice europskih naroda napreduje u skladu sa svojim sposobnostima i radom", rekao je prvi covjek HGK na današnju odluku Europskog vijeca.

Završetak pregovora s Europskom unijom znaci da je Europska komisija prepoznala sve napore koje je Hrvatska dosad napravila u prilagodbi europskom zakonodavstvu i normama, isticu iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) istodobno naglašavajuci da Hrvatsku sada ocekuje posljednja etapa prilagodbe za ulazak na veliko i visoko konkurentno europsko tržište na kojem mora sama naci svoje mjesto.

Hrvatska udruga poslodavaca podržava ulazak Hrvatske u Europsku uniju te ju stoga odluka Europskog vijeca o završetku pristupnih pregovora iznimno raduje, istice glavni direktor HUP-a Davor Majetic u povodu današnje odluke Europskog vijeca o završetku pristupnih pregovora do kraja lipnja i potpisivanju pristupnog ugovora do kraja godine.

Završetak pregovora s Europskom unijom znaci da je Europska komisija prepoznala sve napore koje je Hrvatska dosad napravila u prilagodbi europskom zakonodavstvu i normama, no to nikako ne znaci da sada napori Vlade, pa i svih gradana u približavanju europskom standardu života staju, smatra Majetic.

Naprotiv, istice, sada nas ocekuje posljednja etapa prilagodbe za ulazak na veliko i visoko konkurentno europsko tržište na kojem moramo sami naci svoje mjesto.

"Moramo kao društvo postati svjesni svojih mana i mijenjati ih, bez obzira na to kako se nužne reforme u kratkom roku cinile bolne", istice Majetic.

Iz HUP-a smatraju da se sada moramo fokusirati na jacanje gospodarstva i naših ulagackih potencijala. "Jer ulaskom u veliku europsku obitelj dobivamo snažno zalede i jake saveznike, no kako cemo to iskoristiti i pretvoriti u bolji život za sve naše gradane ovisi o nama samima", naglašava Majetic.

Potpredsjednik SDSS-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac izjavio je danas da je odluka Europskog vijeca velika i znacajna za Hrvatsku, za sve njene gradane i Vladu.

"Koliko god da je odluka ocekivana, to je velika i znacajna odluka za Hrvatsku, za sve njezine gradane i za ovu vladu koja je unatoc skepsi i velikim zaprekama uspjela ovaj posao privesti kraju", rekao je potpredsjednik SDSS-a, stranke koja je clanica vladajuce koalicije.

Kao jedan od onih koji su u vjerovali u završetak pregovora, dodao je Pupovac, mogu samo reci da sam doista sretan zbog odluke koja je danas donesena u Bruxellesu.


Podijeli: Facebook Twiter