Celnici EU-a službeno objavili: RH 28. clanica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Celnici Europske unije službeno su u petak objavili završetak pregovora s Hrvatskom koja treba postati punopravno clanica Europske unije 1. srpnja 2013. godine.

"Gospodo premijerko, imam cast, u ime 27 zemalja clanica, u ime 27 šefova država ili vlada, prenijeti vam dobru vijest da ce Hrvatska postati 28. zemlja clanica. Želim vam cestitati od sveg srca na ovom postignucu koje omogucava Hrvatskoj da se u potpunosti prikljuci europskoj obitelji. To ne bi bilo moguce bez teškog rada hrvatske vlade, naroda i bez vašeg osobnog vodstva", rekao je predsjednik Europskog vijeca Herman Van Rompuy, obracajuci se premijerki Jadranki Kosor.

Nakon što su na summitu EU-a prihvaceni zakljucci, odluka o Hrvatskoj je objavljena na svecanoj konferenciji za novinare u Vijecu EU-a na kojoj su sudjelovali predsjednici Europskog vijeca i Komisije Herman Van Rompuy i Jose Manuel Barroso, predsjednik madarske vlade Viktor Orban i hrvatska premijerka Jadranka Kosor.

Tijekom konferencije za novinare osiguran je prijevod na hrvatski jezik, koji ce pristupanjem Hrvatske postati 24. službeni jezik Europske unije.

Prije toga, europski su celnici poduprli završetak pregovora s Hrvatskom do kraja lipnja i potpisivanje pristupnog ugovora do kraja godine.

"U svjetlu postignutog napretka i pozitivne ocjene Komisije, Europsko vijece poziva Vijece EU-a da donese sve potrebne odluke za zakljucenje pristupnih pregovora do kraja lipnja 2011. na temelju nacrta zajednickih pregovarackih stajališta koje je Komisija nedavno predstavila s ciljem potpisivanja ugovora o pristupanju do kraja godine", kaže se u zakljuccima koje su prihvatili celnici 27 zemalja Europske unije okupljeni na summitu u Bruxellesu.



Ti zakljucci predstavljaju politicku odluku o završetku pristupnih pregovora s Hrvatskom.

U njima se kaže da Hrvatska treba nastaviti sa svojim refomskim naporima "istom snagom, posebice u pogledu pravosuda i temeljnih prava, kako bi u potpunosti mogla preuzeti obveze clanstva od dana pristupanja. Monitoring tih reformskih napora do pristupanja dat ce potrebna jamstva Hrvatskoj i sadašnjim zemljama clanicama".

U slucaju eventualnog neispunjavanja obveza, u zakljuccima se kaže da Vijece može kvalificiranom vecinom na prijedlog Komisije donijeti "odgovarajuce mjere".

Europski celnici "pohvaljuju Hrvatsku za njezine intenzivne napore, koji su omogucili da pristupni pregovori udu u završnu fazu". Takoder se kaže da se razmatranje preostalih pregovarackih poglavlja u Vijecu obavlja uz "uz puno poštovanje stroge uvjetovanosti i u skladu s pregovarackim okvirom".

U zakljuccima Europskog vijeca ne spominje se izravno datum ulaska Hrvatske u EU, nego se to cini posredno, pozivanjem na nacrte zajednickih pregovarackih pozicija u kojima Komisija polazi od radne pretpostavke da ce Hrvatska uci u EU 1. srpnja 2013. godine.

"Ovo je povijesna odluka za Hrvatsku i nadam se da ce sve biti spremno da pozdravimo Hrvatsku kao 28. clanica 1. srpnja 2013. godine", rekao je na završnoj konferenciji za novinare predsjednik Eurposke komisije Jose Manuel Barroso.
Predsjednik Europskog vijeca Herman Van Rompuy rekao je da je "Europsko vijece otvorilo put za pristupanje Hrvatske kao 28. clanice EU-a".

"Ocekujemo da Vijece EU-a, vrlo skoro, do kraja lipnja završi pristupne pregovore i onda cemo do kraja godine potpisati pristupni ugovor", dodao je Van Rompuy. Madarski premijer Viktor Orban rekao je da je "donesena politicka odluka o Hrvatskoj" te da je ono "što je dobro za Hrvatsku dobro i za EU". Orban je dodao da je ova odluka jasan signal zapadnom Balkanu.

Hrvatskoj je preostalo još zatvoriti cetiri poglavlja pregovora - Tržišno natjecanje, Pravosude i temeljna prava, Financijske i proracunske odredbe te Ostala pitanje, što ce se dogoditi na meduvladinoj konferenciji o pristupanju, najvjerojatnije u sljedeci cetvrtak.


Podijeli: Facebook Twiter