Zagreb pride protekao bez incidenata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Deseti Zagreb pride završio je koncertom na Zrinjevcu i protekao je bez incidenata. Jedan od organizatora Marko Jurcic današnju povorku ocijenio je kao najvecu i najmasovniju do sada. "Sve je proteklo bez ijednog incidenta i Zagreb je pokazao pravo lice", kazao je Jurcic, ali je sudionicima ipak preporucio da napuštaju skup sigurnom rutom koju osigurava policija, da se krecu u skupinama i da ne isticu obilježja.

Saborska zastupnica HSS-a Marijana Petir proglašena je homofobom desetljeca, a zastupnica HNS-a Vesna Pusic homofrendom desetljeca.

Tijekom 10. Zagreb pridea privedeno je 17 osoba zbog verbalnog vrijedanja sudionika gay parade te nošenja transparenata neprimjerenog sadržaja, izjavila je za Hinu glasnogovornica PUZ-a Jelena Bikic.

Na Zagreb prideu je bilo oko 2 tisuce sudionika i gradana koji su se prikljucili povorci, doznaje se od glasnogovornika Ministarstva unutarnjih poslova Krunoslava Borovca. Na upit koliko policajaca osigurava povorku, Jelena Bikic odgovorila je kako je ocekivan velik broj sudionika te je stoga povecan i broj policajaca, kojih je više od 700, u odorama i u civilu.

Oko 14 sati sa zagrebackog Trga žrtava fašizma krenula je povorka u šetnju središtem grada do Zrinjevca gdje se održava javni skup s govorima i zabavnim programom pod sloganom "I buducnost je naša".

U povorci je i mnoštvo poznatih poput Rajka Grlica, Igora Mirkovica, Cede Prodanovica, Danijele Trbovic, Predraga Matvejevica, Velimira Viskovica...Zakazali su, kao i obicno, politicari. Dalo se vidjeti tek Šimu Lucina, koji je bio sudionikom i prvoga pridea, kao i Dijana Racan, koja nazoci i ovome prideu. Došli su, kako su najavili, i celnici HNS-a Vesna Pusic i Radimir Cacic.



Organizator ovogodišnjeg Zagreb pridea, Udruženje Zagreb pride, pozvao je sudionike da na 10. rodendan "ispune zagrebacke ulice razlicitošcu i ukljucivošcu s pogledom u buducnost u kojoj ce sve lezbijke, gayevi, biseksualne, transrodne, interspolne i queer osobe biti slobodne zajedno sa svim ljudima svih boja i izricaja".

Organizator u proglasu navodi da njihova borba i otpor svakom fašizmu, nacionalizmu, rasizmu, macizmu, heteroseksizmu i nasilju nije završena.

Prošlotjedni splitski skup obilježili su napadi na sudionike povorke u kojima je osam osoba ozlijedeno, zbog cega je privedeno 137 izgrednika, protivnika parade.


Podijeli: Facebook Twiter