Slovenija ce medu prvima ratificirati hrvatski ugovor

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenski premijer Borut Pahor obecao je u srijedu u Gospicu, tijekom susreta s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor, da ce Slovenija biti medu prvim zemljama koje ce zapoceti postupak ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora s Europskom unijom.

"Želim da premijerka Kosor dobije poziv za sastanak Europskog vijeca 23. i 24. lipnja i želim biti prvi koji ce 24. lipnja u Bruxellesu, u predvecerje 20. obljetnice hrvatske neovisnosti, dragoj Jadranki cestitati i od srca zapljeskati kada dobije poziv za clanstvo Hrvatske u Europskoj uniji", kazao je Pahor tijekom svecanosti polaganja kamena temeljca za tvornicu kalcitnih punila u Gospicu, koju gradi slovenska tvornica Calcit iz Kamnika.

Vila Velebita


Premijerka Kosor, koju je licko-senjski župan Milan Jurkovic nazvao "vilom Velebita", bila je iznimno ponosna zbog najave predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa o skorom zakljucenju hrvatskih pregovora, a posebno jer je pritom pohvalio baš njezinu Vladu. "Dragi kolega Pahor, ulazak u EU smatramo povratkom kuci, jer smo uvjereni da oduvijek i pripadamo Europi", kazala je premijerka Kosor te je obecala da ce Hrvatska biti "uspješna, dobra i lojalna clanica EU-a".

U trenutku kada se oboje suocavaju s teškim problemima u svojim zemljama, Kosor i Pahor su susret u Gospicu iskoristili za podsjecanje na svoj uspjeh u rješavanju hrvatsko-slovenske krize i poboljšavanju politickih i gospodarskih odnosa izmedu dviju država.

Bio je to možda i njihov zadnji susret na premijerskim funkcijama, buduci da Pahora - kojeg je Kosor jucer nazivala "dragim prijateljem", a on nju "dragom prijateljicom" - u Sloveniji nakon pada mirovinske reforme na referendumu ocekuje parlamentarno izjašnjavanje o povjerenju njegovoj vladi, koje ce Pahor teško preživjeti.

Slovenski premijer, cija je vlada blokadom hrvatskih pregovora zbog granicnog spora na godinu dana odgodila ulazak Hrvatske u EU, zauzeo se jucer za što skoriji završetak pregovora da bi Hrvatska "u razumnom roku" postala 28 clanica EU-a.

Spasili turizam


Premijerka Kosor je podsjetila da je Hrvatska u trenutku zakljucenja arbitražnog sporazuma sa Slovenijom imala samo pet zatvorenih poglavlja, a do danas je zatvorila 31 poglavlje. Stoga je porucila da slave dva dogadaja: prvi politicki, završetak hrvatskih pregovora, a drugi gospodarski: pocetak gradnje slovenske tvornice u Gospicu. Nakon deblokade pregovora glavni cilj dviju država je jacanje gospodarskih odnosa, o cemu su Kosor i Pahor razgovarali 23. listopada prošle godine u Lovranskoj Dragi.

Pohvalivši se da je hrvatski izvoz u Sloveniju lani bio veci za 25 posto u odnosu na 2009., a u prva cetiri mjeseca ove godine porastao je za 17 posto, premijerka Kosor pozvala je i druge slovenske investitore da ulažu u našu zemlju. Uputila je i poseban poziv slovenskim turistima da u što vecem broju ovoga ljeta dodu na hrvatsku obalu. Slovenskih turista lani je bilo šest posto više nego godinu ranije, a ove ih godine Kosor ocekuje u još vecem broju.

No, Pahor je naglasio da ništa od toga ne bi bilo moguce bez sastanka u Trakošcanu prije dvije godine i arbitražnog sporazuma. "Ostali smo sami, ti u Zagrebu, ja u Ljubljani, kada su svi digli ruke od rješavanja našeg problema. Tih dana prije Trakošcana sa strepnjom sam docekivao svakodnevna izvješca o incidentima s našim turistima u Hrvatskoj", prisjecao se Pahor tih dana prije dvije godine.

Slovenski se premijer, za razliku od svoje hrvatske kolegice, mogao pohvaliti i da su u Sloveniji, nakon teške krize i recesije, prvi put nakon dvije i pol godine gospodarstvo i gospodarski optimizam u porastu. Nakon kraceg zadržavanja u Gospicu dvoje premijera nastavili su druženje u idilicnoj atmosferi na Plitvickim jezerima, gdje su i rucali. (Denis ROMAC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter