Od posljedica pušenja godišnje oboli 20.000 osoba

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na Svjetski dan nepušenja, koji se obilježava na današnji dan, strucnjaci svake godine upozoravaju na štetnost pušenja i udisanja cigaretnog dima, isticuci da u Hrvatskoj puši svaka treca osoba, dok ih od posljedica pušenja godišnje oboli oko 20.000, a umre 13.000.

Na zagrebackom Cvjetnom trgu udruga Difrakcija je u suradnji sa zagrebackim Uredom za zdravstvo i branitelje postavila tzv. Baltazar mašinu, u koju svi koji žele prestati pušiti mogu simbolicno ubaciti posljednju kutiju cigareta i na taj nacin poceti zdravije živjeti.

Uz "nikotinsku tekucinu prof. Baltazara" buduci su bivši pušaci dobili i sadnicu ruže koja ostaje posjetnik na odluku o prestanku s tom lošom navikom, koja može uzrokovati brojne bolesti.

Predsjednik Difrakcije dr. Ognjen Brborovic istice da je u Hrvatskoj bivših pušaca isto koliko i pušaca, odnosno nešto više od milijun te se nada da ce ovom akcijom još nekoga potaknuti da prestane pušiti.

Današnja akcija nastavak je kampanje protiv pušenja "Bivši i bivše" koja je pocela pocetkom ožujka, na prvi dan korizme, dodao je.

U sklopu kampanje do 15. lipnja provodi se i nagradni natjecaj, gdje ce, zahvaljujuci inicijativi predsjednice Vlade Jadranke Kosor, 100 gradana koji ce najbolje opisati svoja iskustva o prestanku pušenja te ga poslati na internet stranicu www.bivsi.hr, dobiti besplatnu jednogodišnju policu dopunskog osiguranja.

Inace, s pušenjem se povezuje 40-ak bolesti, medu kojima su najcešce srcane i maligne. Takoder je dokazano da se 2 do 4 mjeseca nakon prestanka pušenja rizik od srcanog infarkta smanjuje od 20 do 40 posto.

Strucnjaci isticu da se kod bivšeg pušaca 12 tjedana nakon prestanka pušenja poboljšava cirkulacija krvi te on olakšano hoda i diše. Nakon tri mjeseca se smiruje kašalj i otežano disanje, dok se funkcija pluca poboljšava.

SITUACIJA U SVIJETU

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, pušenje i cigaretni dim u svijetu godišnje ubijU 6 milijuna ljudi, medu kojima i 600.000 nepušaca, dok u Europi godišnje od posljedica pušenja umre 1,6 milijuna ljudi.

Razlog je to što vlade ne cine dovoljno na kampanjama za prestanak pušenja ili na zaštiti nepušaca, objavila je u utorak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Do 2030. godine u svijetu ce godišnje zbog pušenja umirati i do osam milijuna ljudi, upozorava WHO koji podsjeca da je, zbog cinjenice da izmedu pocetka pušenja i negativnih posljedica po zdravlje prode puno vremena, epidemija bolesti i smrtnosti vezane uz pušenje tek na pocetku.

WHO, tijelo Ujedinjenih naroda zaduženo za zdravlje stanovništva, pozvalo je vlade da se pridruže i provedu sporazum o nadzoru duhanskih proizvoda upozoravajuci da bi, uz održavanje postojecih trendova, duhan mogao uzokovati smrt do milijarde ljudi u 21. stoljecu, što je dramaticno povecanje u odnosu na sto milijuna izgubljenih života u prošlom stoljecu.

Do sada su se 172 zemlje i EU pridružili Okvirnoj konvenciji za nadzor duhana koja je stupila na snagu 2005. i obvezuje ih da poduzmu korake za smanjenje broja pušaca, ogranice izloženost pasivnom pušenju, kao i oglašavanje duhanskih proizvoda.

WHO smatra pušenje jednom od najvecih prijetnji javnom zdravstvu s kojima je svijet bio ikada suocen jer izaziva bolesti poput raka pluca i drugih bolesti dišnog sustava, a predstavlja i dodatni rizik kod oboljelih od kardiovaskularnih bolesti.


Podijeli: Facebook Twiter