Premijerka otvorila katolicku bolnicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor, apostolski nuncij u Hrvatskoj Mario Roberto Cassari i fra Donatus Forkan, generalni prior Bolnickog reda sv. Ivana od Boga jucer su u Strmcu nedaleko Nove Gradiške otvorili katolicku psihijatrijsku bolnicu "Sveti Rafael".

Projekt težak oko 100 milijuna kuna financirao je Bolnicki red Milosrdne brace sv. Ivana od Boga sa sjedištem u Italiji, koji je do sada u 50-ak država širom svijeta osnovao više od 300 zdravstveno-socijalnih ustanova.

"Želim da ovo bude mjesto gdje ce utocište, nadu i mir naci i hrvatski branitelji oboljeli od PTSP-a", rekla je Kosor i naglasila kako Hrvatska godišnje za psihijatrijske bolnice iz zdravstvenog sustava izdvaja 346 milijuna kuna. Bolnica "Sveti Rafael" imat ce punu potporu Vlade, države i resornog ministarstva.

U obnovu i izgradnju popratnih sadržaja na Strmcu Bolesnicki red Milosrdne brace uložio je stotinjak milijuna kuna, a posao je u njoj našlo 90-ak žitelja Nove Gradiške i okolice. U bolnici ce biti odjel kronicne i akutne psihijatrije, djelovat ce služba za palijativnu skrb, dok ce u jednom dijelu obnovljenoga i uredenog objekta biti i dnevna bolnica.

Psihijatrijska bolnica "Sveti Rafael" uskoro ce postati sastavni dio hrvatskog zdravstvenog sustava, a ocekuje se da ce prve pacijente primiti pocetkom srpnja ove godine. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter