Josipovic s veleposlanicima na Brijunima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipovic u subotu navecer je u Bijeloj vili na Velikom Brijunu primio akreditirane veleposlanike u Republici Hrvatskoj. Tijekom tradicionalnog druženja predsjednika s veleposlanicima Josipovic je istaknuo važnost sadašnjih napora hrvatske diplomacije u cilju što skorijeg okoncanja pregovora za ulazak u Europsku uniju.

- Na samom smo kraju svibnja i Hrvatska se nalazi nadomak ostvarenju jednog od najvažnijih strateških ciljeva, a to je punopravno clanstvo u EU. Zakljucenje pristupnih pregovora ocekujem prije ovog ljeta, potpisivanje europskog ugovora pocetkom zime, podršku gradana clanstvu na referendumu 30 dana nakon potpisivanja ugovora, brz ratifikacijski proces u nacionalnim parlamentima zemalja clanica te konacno pristupanje Europskoj uniji u 2013. godini.



- Naše virtualno clanstvo kroz slijedecih godinu dana, baš kao prve godine clanstva u EU, nastavit ce se intenzivno i tako da cemo oblikovati i našu tranziciju, istaknuo je Josipovic.

Rekao je da se proces tranzicije i transformacije nastavlja, on ne prestaje zakljucenjem pregovora: "Hrvatska vrlo dobro razumije da solidarnost koja nas je dovela do vrata Unije sada treba živjeti u EU i tome se unaprijed radujemo. Od pocetka procesa stabilizacije i pridruženja, vecina vaših zemalja nisu bile nijemi svjedoci, vec ste zajedno s nama u proteklih 10 godina sudjelovali u dubokoj transformaciji društvenog, politickog i upravnog sustava naše zemlje."

U ime akreditiranih veleposlanika u RH predsjedniku Josipovicu je zahvalio albanski diplomat Pellumbo Qazimi. (C. B. GALIC)


Podijeli: Facebook Twiter