Vlada legalizira bespravne gradevine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za dva tjedna Vlada ce u Sabor poslati zakon kojim se omogucuje legalizacija 150 tisuca zagrada koje su bespravno izgradene, najavila je to na sjednici Vlade premijerka Jadranka Kosor. Mogucnost da po ubrzanom postupku legaliziraju svoje gradevine dobit ce svi oni koji su gradili bez potrebnih dozvola, a tomu se mogu nadati i vlasnici zgrada i kuca izgradenih na terenima koji nisu obuhvaceni prostornim planovima.

Država ce, pojasnila je premijerka, pojednostaviti postupak legalizacije, ali ce voditi racuna o zašticenim prirodnim i kulturnim dobrima, gdje legalizacija i dalje nece biti moguca.

Koliko je doista nelegalno izgradenih objekata precizno se ne zna, ali se, istaknula je premijerka, procjenjuje da ih je 150 tisuca. Puno preciznije brojke Vlada ce imati nakon snimanja stanja za što je vec, kako je kazala Kosor, osigurala novac.

Kosor je porucila vlasnicima nelegalnih objekata da je inicijativa sada na njima, ali da ce ozakonjenje "riješiti nocnu moru onih koji strepe za svoju buducnost, a koji su u gradnju uložili znacajna sredstva". Legalizacija ce im osigurati i neka prava na koja dosad nisu mogli racunati. Tako se primjerice do prikljucka za struju ne može bez gradevinske dozvole.

Ministar graditeljstva Branko Bacic vjeruje da ce zakon omoguciti sredivanje zemljišnih knjiga. Naknadu koju ce placati vlasnici nelegalnih gradevina odredit ce Vlada svojom uredbom, a prihod od te naknade dijelit ce lokalna samouprava i država. Lokalna bi samouprava taj novac trebala, najavljuje Bacic, trošiti na poboljšanje infrastrukture, a država ce ga investirati u sredivanje zemljišnih knjiga.  (J. MARIC/Novi list)

 


Podijeli: Facebook Twiter