Od nedjelje ljetno racunanje vremena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ljetno racunanje vremena ove godine pocinje u nedjelju, 27. ožujka, u dva sata ujutro, izvijestio je Državni zavod za mjeriteljstvo. Na ljetno racunanje vremena prelazi se pomicanjem za jedan sat unaprijed, tako da se vrijeme u dva sata ujutro racuna kao tri sata.

Pocetak ljetnog racunanja vremena provodi se prema Uredbi o racunanju vremena u 2011. godini. Prelaskom na ljetno racunanje vremena elektricna energija ce se obracunavati prema višoj tarifi u razdoblju od 8 do 22 sata, a prema nižoj tarifi nocu, od 22 do 8 sati.

Takoder, sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, pocetak ljetnog racunanja vremena znaci i da na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju ne moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla. To ne vrijedi za motocikle i mopede na kojima za vrijeme vožnje kratka svjetla moraju biti upaljena danju tijekom cijele godine.

HŽ: VLAKOVI CE KASNITI

U željeznickome putnickom i teretnom prijevozu zbog pomicanja vremena u nedjelju šest putnickih vlakova kasnit ce do jedan sat, izvijestili su iz Hrvatskih željeznica (HŽ).

Takoder zbog pomicanja sata jedan sat unaprijed i na prugama HŽ-a, kao i dosad, organizirana su posebna dežurstva osoblja u elektrotehnickim službama i prometnim uredima da bi se svi automatski uredaji koji pokazuju, registriraju ili daju tocno vrijeme, namjestili na tocno vrijeme.


Podijeli: Facebook Twiter