Bloger priveden zbog svade s Josipovicem?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Je li policija u utorak privela blogera Mislava Šutala samo zato što je u svom tekstu na stranici pollitika.com kritizirao predsjednika Ivu Josipovica te ušao u polemiku s njim? Bloger Šutalo, koji objavljuje pod nadimkom Papar, prije dva dana, 22. i 23. sijecnja, prepirao se s Josipovicem na stranicama pollitike.com, ali i u dopisivanju mailovima, da bi mu potom dan kasnije policija zakucala na vrata i zatražila da dode na obavijesni razgovor.

Šutalo, koji se sam deklarira kao razocarani Josipovicev glasac, u svom blogu nazvanom «Ivo Josipovic, Varšavska, HUP, Mudrinic, spletkaroši i prevaranti!», objavljenom još prošle godine u srpnju, prozvao je Josipovica da je izdao svoja obecanja kada je šefa HT-a Ivicu Mudrinica stavio u svoje ekonomsko vijece.

Šutalo, koji je u HT-u dobio nezakonit otkaz, podnio je više kaznenih prijava protiv Mudrinica i Josipovicu je pisao prijave i upozoravao ga na navodne Mudriniceve nezakonite postupke. Buduci da Josipovic nije reagirao, Šutalo je u svom blogu krenuo donom i na njega tvrdeci da štiteci Mudrinica štiti i kriminal te je insinuirao da mu je ovaj financirao kampanju.

Ivo Josipovic javio se kao komentator Šutalovog teksta na pollitika.comu porucivši mu da je «kleveta, posebno iznesena putem široko dostupnog medija poput interneta, kazneno djelo za koje postoji i odgovornost za štetu». Isti odgovor uputio je Šutalu i na mail, a dan kasnije, 23. sijecnja, predsjednik je Šutalu odgovorio mailom da je «ocito da je on sklon olakom optuživanju, cak i za teški kriminal».

- Vjerojatno Vas necu tužiti (iako sam o tome ozbiljno razmišljao), jer naprosto ne želim gubiti vrijeme na nemoralne i glupe optužbe koje okolo pišete, otpisao je Josipovic, u gluho doba noci, Šutalu. Dan poslije urucen mu je policijski poziv na informativni razgovor i Šutalo je uvjeren da nije rijec o pukoj koincidenciji.

- U policiji su mi rekli da ih iskljucivo zanimaju okolnosti pod kojima je objavljen blog o Josipovicu i Mudrinicu, razgovor je trajao pola sata i pitali su me samo jesam li ja to objavio, kako je došlo do toga da sam napao u naslovu da je Josipovic spletkar i prevarant, koja mi je e-mail adresa, objašnjava Šutalo i tvrdi da su policajci od njega tražili da im preda svoje racunalo, što on nije želio uciniti.

Šutalu nije jasno zašto policija i DORH reagiraju ako ga Josipovic nije osobno prijavio za klevetu. "To je pitanje gradanskog postupka, ne znam zašto bi DORH ili policiju zanimalo cak i da sam uvrijedio ili klevetao Josipovica, a nisam", veli Šutalo.

Glasnogovornik policije Krunoslav Borovec tvrdi da nisu Šutala zvali na razgovor zbog bloga o Josipovicu, vec zbog njegovih prijava protiv Mudrinica.

- Mislav Šutalo poslao je pritužbu na šezdesetak adresa. Na nju je najprije reagiralo Opcinsko državno odvjetništvo u Osijeku, koje je od policije tražilo da obavi razgovor s njim. Osjecka policija ga je tražila jer tamo ima prijavljeno prebivalište, no nisu ga našli i utvrdili su da živi u Zagrebu pa je zagrebacka policija obavila razgovor s njim, objašnjava Borovac postupke policije i dodaje da od Šutala nisu tražili ni da pregledaju, ni da im ostavi svoje racunalo.

- Lažu! Nikada nisam živio u Osijeku i ne znam zašto tvrde da tamo imam prebivalište. Tražili su da im ostavim racunalo i nisu me pitali ništa o mojim prijavama protiv Mudrinica, iako sam im ja nudio da im kažem sve što znam i donesem i dokaze, nego samo o okolnostima pod kojima je došlo do objave mog bloga, tvrdi i dalje Šutalo.

U Uredu predsjednika tvrde da nemaju baš nikakve veze s postupkom policije prema Šutalu.

- Predsjednik je imao komunikaciju s gospodinom Šutalom, kao što ju ima s nizom gradana putem e-maila i ne mora sa svima imati zajednicki jezik. Ali nije ga prijavio policiji, to ne dolazi u obzir, zašto bi uopce to ucinio?, kaže Josipoviceva glasnogovornica Danica Juricic.


Podijeli: Facebook Twiter