Rijeka: Gulf Forest spašen od potapanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Brod za prijevoz rasutog tereta Gulf Forest u utorak je izazvao pravu uzbunu u rijeckoj luci jer se nagnuo nakon ukrcaja oko 1.700 kubika bukovine na Bratislavskoj obali te je prijetila teža havarija. Ono najgore sprijeceno je u akciji spašavanja u kojoj su sudjelovali djelatnici i brodovi Lucke kapetanije Rijeka, Jadranskog pomorskog servisa i Luke Rijeka.

Sav teret s broda morao je biti iskrcan prvo s palube, a zatim i u štivi, i to uz pridržavanje Gulf Foresta uz ciji su bok pristali remorkeri JPS-a kako bi se postigla stabilnost i sprijecilo prevrtanje. Na kraju je sve prošlo bez žrtava i onecišcenja okoliša te s manjom materijalnom štetom.

Gulf Forest je namijenjen prijevozu rasutog i generalnog tereta, izgraden je 1972. godine i plovi pod zastavom Tanzanije, a maticna mu je luka Zanzibar.

Darko Glažar, kapetan Lucke kapetanije Rijeka, istice da se Gulf Forest nagnuo u noci s ponedjeljka na utorak, pa su angažirani brodovi Dezinsekcije, remorkeri JPS-a i brodovi Lucke kapetanije.

- Uzroke nezgode tek treba precizno utvrditi, a ovisno o rezultatima bit ce odredene i kaznene mjere, rekao je Glažar.

Neslužbeno se pretpostavlja da je razlog nagnuca broda greška u balastnim tankovima do koje je došlo zbog ljudskog faktora ili tehnicke neispravnosti broda, vjerojatno zbog dotrajalih ili neispravnih cijevi koje povezuju tankove.


Podijeli: Facebook Twiter