Tko je jamio neka vrati!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Republike Ivo Josipovic u subotu je pozvao državne institucije da sankcioniraju najteže slucajeve otimacina koje su se dogodile u procesu pretvorbe i privatizacije u Hrvatskoj. Dvije institucije - Fond za privatizaciju i Državnu reviziju - predsjednik je prozvao jer nisu koristile zakonske mogucnosti za sankcioniranje kriminala u pretvorbi i privatizaciji te za vracanje otete imovine.

Buduci da je ustavnim izmjenama ukinuta zastara za kriminalna djela u pretvorbi i privatizaciji, državne institucije sada imaju jako puno posla, porucio je predsjednik.

- Izvješce Državne revizije iz 2004. pokazalo je silne gubitke i silan poraz privatizacijskog projekta, gdje je više od 300 tisuca ljudi izgubilo posao i gdje je šteta bila 4 milijarde njemackih maraka. Tu još ima jako puno posla. Prevažna je zadaca da se ucini da barem oni najteži slucajevi povreda prava i uzurpacije, otimacine koja se dogodila, budu sankcionirani, da se dokine nacelo koje je vrijedilo - "tko je jamio, jamio je" - te da se instalira novo nacelo - "ili plati ili vrati", istaknuo je Josipovic.

Ocjenjujuci rad Državne revizije, rekao je da je ona "odradila ono što joj je bilo zadano", a da preostala polovica tvrtki nije revidirana jer je Sabor iz jasnih, ali neopravdanih razloga, ukinuo Zakon o reviziji pretvorbe i privatizacije.

Državnoj revizorici Šimi Krasic predsjednik zamjera što nije podnosila kaznene prijave, na što ju je obvezivao Zakon o kaznenom postupku.

- Ina je naša strateška tvrtka. Slijedom tržišnih okolnosti i politike koja je vodena, ona je postala medunarodna kompanija. Tržište ima svoje zakonitosti, svoje mehanizme, i ponudi MOL-a nema se što prigovoriti, ona je u skladu s nacelima tržišne utakmice. No, trebalo bi vidjeti ima li Vlada strateškog interesa i bi li trebala nastojati da jednoga dana vrati vecinsko vlasništvo Ine u hrvatske ruke, komentirao je Josipovic namjere MOL-a da otkupi dionice Ine u vlasništvu malih dionicara.

Komentirajuci novi Zakon o HRT-u, Josipovic je rekao da smatra da je njime na nacelnoj razini napravljen razuman kompromis.

- Nadam se da je racunica takva da zaista omogucava HRT-u kao javnom servisu da u punoj mjeri obavlja svoju funkciju, a da s druge strane omogucava komercijalnim televizijama da na tržištu ostvare uvjete za svoje postojanje, istaknuo je predsjednik.


Podijeli: Facebook Twiter